NRK Meny
Normal

– Dette må aldri skje igjen

Det sier LOs distriktssekretær i Troms, etter avsløringen av pengerotet i LO i Tromsø. Hun har ikke har fått årsberetninger og regnskap på flere år, til tross for purringer.

LO-logo

En LO-leder i Tromsø gikk av etter at det ble oppdaget alvorlige feil i regnskapene

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Synnøve Søndergaard

Distriktssekretær Synnøve Søndergaard i LO i Troms, sier at slikt som dette aldri må skje igjen.

Foto: NRK

LOs distriktssekretær i Troms, Synnøve Søndergaard, sier at de nå må få plass rutiner som kan hindre at penger forsvinner igjen.

Rutinene har ikke vært gode nok:

– Distriktskontorene skal levere årsberetning og regnskap. Det har vi ikke fått i de utestående årene, sier hun.

– Jeg har purret på dette flere ganger, men uten resultat.

Det ble nylig kjent at en leder i LO i Tromsø ikke kan redegjøre for 277 000 kroner, som er blitt borte i løpet av de siste årene. En leder har fratrådt, og har betalt tilbake summen til lokallaget.

Søndergaard sier at hun ikke har hatt mistanke om at noe var galt med økonomien, men sier at uten den nødvendige dokumentasjon har det vært umulig å ha oversikt over aktiviteten.

– Har ryddet opp

Nestleder i LO i Tromsø, Kristine Larsen, sier at dette er en svært alvorlig sak, og at situasjonen har vart lenge.

– Når vi har oppdaget intern svikt i våre økonomirutiner, så har vi som et samlet styre ansvar for å rydde opp. Det har vi nå gjort, sier hun.

Larsen sier at de ikke kan si om dette er snakk om et underslag av lagets penger, men sier at de kan bli aktuelt å anmelde lederen til politiet. Regnskapene for de siste årene blir nå gransket av revisorer.

Har kjent til saken

Nestleder Kristine Larsen sier at dette har vært en vanskelig sak som har vart altfor lenge. Hun sier at styret nå har tatt de nødvendige grep for å få situasjonen under kontroll.

– Hvor lenge har du kjent til denne saken?

Jeg har visst siden årsmøtet i april fjor at vi ikke har hatt et godkjent regnskap, svarer hun.

NRK har lenge fulgt saken, men det har vært vanskelig å slå fast og publisere noe fordi folk ikke har vært villig å la seg intervjue åpent om pengerotet.

Saken har også lenge vært kjent blant politikere i Troms. En fremtredende arbeiderpartipolitiker i Troms sa før jul til NRK at saken er «en snakkis».