– Det var tungt, men samtidig en fin opplevelse

Tirsdag kveld var det en samling i kulturhuset i Barentsburg for å minnes de som mistet livet i helikopterulykken.

Minnestund Barentsburg

Den ortodokse presten Fader Pavel Povaliaev.

Foto: John Christian Nygård / Svalbardposten

I tillegg til russiske offisielle representanter og folk fra Barentsburg, deltok også en stor delegasjon fra Longyearbyen under minnesamværet.

En av dem var vikarprest Karl Yngve Bergkåsa i Longyearbyen. Han forteller at de etter å ha fløyet til Barentsburg med helikopter ble samlet på stedets kulturhus.

– Der fikk vi legge ned blomster som et tegn på medfølelse på et langbord hvor det var bilder og navn på alle de som antas omkommet. Etter det hadde vi en kort minnegudstjeneste i kapellet der.

Minnestund Barentsburg

Vikarprest i Svalbard kirke, Karl Yngve Bergkåsa, foran bilder av de omkomne.

Foto: John Christian Nygård / Svalbardposten

Åtte personer omkom da et russisk helikopter havarerte i sjøen ved Barentsburg 26. oktober. 29. oktober ble helikoptret funnet på 209 meters dyp. Foreløpig er kun en av de omkomne funnet og årsaken til styrten er ukjent.

Minnemåltid

Bergkåsa forteller videre at den sivile minnestunden ble holdt i hovedsalen. Der ønsket fader Pavel velkommen.

– Her ble det framført hilsninger fra generalkonsulen, gruvedirektøren, sysselmannen og ulike aktører da i Norge og Russland. Vi fikk komme med vår hilsen fra Svalbard kirke med tegn på vår medfølelse. Alt ble til slutt avsluttet med et minnemåltid på russisk, sier han.

Hvordan tar russerne det?

– Det er klart det var tungt, det er jo en forferdelig tragedie Det som var fint å se var at vi hadde hjulpet hverandre gjennom dette her, sier Karl Yngve Bergkåsa.

Minnestund for omkomne etter helikopterstyrt Svalbard

Den russiske generalkonsulen og sysselmann Kjerstin Askholt.

Foto: John Christian Nygaard / Svalbardposten