Hopp til innhold

Her ligger helikoptervraket på 209 meters dyp

Etter at miniubåten Hugin ble sendt ned lørdag kveld for å lete etter det havarerte russiske helikopteret, er nå det første bildet klart.

Helikoptervrak

HELIKOPTERVRAK: Helikopteret ble funnet av ubåten Hugin på 209 meters dyp.

Foto: G.O Sars

Kort tid etter det havarerte helikopteret ble meldt savnet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag ettermiddag, satte de norske redningsressursene i gang søk.

Hovedredningssentralen (HRS) meldte i en pressemelding søndag at vraket var funnet 2,2 kilometer nordøst for Heerodden etter at søket tydet på et interessant funn i området.

Nå er det første bildet av helikopteret offentliggjort.

(Saken fortsetter under bildet)

Hugin

MINIUBÅT: Miniubåten Hugin ble satt inn i søket av helikopteret.

Foto: KV Barentshav

Starter onsdag

Hevingen av helikopteret vil starte onsdag eller torsdag neste uke. Da kommer det et skip, som er spesiallaget for å hente opp helikoptervrak.

HRS har trukket seg ut av saken. Nå er det Sysselmannen på Svalbard som koordinerer innsatsen videre.

Sysselmann Kjerstin Askholt sier til NRK at deres jobb de neste dagene vil være å kartlegge området, inntil skipet er på plass.

– Vi skal blant annet finne ut hvordan havbunnen ser ut, med tanke på stein og leire. Slik jeg har forstått det har det litt og si for hvor krevende selve hevingen blir, sier Askholt.

Dersom skipet ankommer onsdag kveld, håper Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i Havarikommisjonen at arbeidet med hevingen kan starte allerede da.

– Vi vil starte arbeidet umiddelbart. Det er først og fremst fordi at vraket er viktig i seg selv, men flydataene på ferdskriveren ombord kan inneholde viktig informasjon.

Dykkere bidrar i søk

Natt til søndag ankom også det russiske transportflyet med dykkere og spesialmannskaper Longyearbyen. De er under ledelse av Sysselmannen, og skal bidra i søk- og redningsaksjonen etter de åtte omkomne.

– Dykkerne er nå på vei ut til området med Sysselmannens skip Polarsyssel. De har ikke begynt dykkingen, men driver med planlegging og forarbeid.

Sysselmannen forteller at søket etter de omkomne vil fortsette søndag, så lenge forholdene tillater det.

– Det har vært krevende værforhold i området, med mye vind og lett snødrev. Det ser bedre ut de neste dagene.

Redningsmannskapene er sendt fra det russiske krisedepartementet, og består av en gruppe på om lag 40 personer.

– Russerne har jo bygget opp en betydelig kompetanse på dette området. Det er nå 17 dykkere på Svalbard for å bistå, og de har utstyr som gjør at de kan operer på ned til 300 meters dyp, sier NRKs Russland-korrespondent, Morten Jentoft.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark