– Det er mye god mat som går til spille

Både skoleelever og kjøttbransjen i Troms vil gjøre det de kan for å få de glemte råvarene på norske tallerkener.

elever på kokkelinja på Rå videregående som tilberedet høner til mat.
høner i eggproduksjon.

Ved kokkelinjen ved Rå videregående skole er de lei av at høns kastes. Denne dagen er elevene godt i gang med å tilberede høns, en råvare som vanligvis brennes eller brukes til helt andre formål enn til mat.

Samtidig står det 7.500 høner på Klatran sør for Harstad som venter på å bli gasset i hjel. De finner aldri veien til kjøkkenet, men skal heller brukes i betong.

– Det er jo for galt, for det er mye god mat som går til spille, sier eggprodusent Kjell Arne Berg.

Det er kokkelæreren enig i.

– Vi har snakket om dette i mange år, om kastingen av all denne gode maten. Og når det kom på TV, så fikk vi blod på tann.

Og det er NRK-programmet «FBI redder høna» som den siste uken har satt søkelyset på hønsekjøtt som går i søpla, grønnsaker som kastes og geitekillinger som slås i hjel like etter fødselen.

Felles for dem alle er at de er fullgode råvarer som kan bli et velsmakende måltid.

– Helt annen tone når de får smake

For kjøttbedriften Mydland er det geitekillinger og kjekjøtt som nå er den største kampsaken. For i likhet med høna, har også killingene en lang og høyst usikker vei mot det norske matfatet. Tore Lorentzen i Mydland mener kjekjøtt har et enormt potensial.

– Hvis jeg skal beskrive kjekjøtt, så vil jeg vel si at det er en slags blanding mellom kylling og lam. Et fantastisk godt kjøtt, sier han.

Mens Mydland har stått på messer og servert kjefrikassé og tomatisert kje, har de møtt mange som i utgangspunktet er ganske skeptisk til kjøttet.

– Men når de har fått smakt det, så er det plutselig en helt annen tone. Man ser jo at bare folk får prøve og smake, så vil de ha det.

– Men når man da har smakt det, hvorfor tror du så få velger å kjøpe det?

– For det første, så er jo ikke tilgjengeligheten der. Jeg tror jo folk vil kunne kjøpe det om de får tilbudet.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Det var 20. mars at en levering på flere tusen åndedrettsmasker ble levert til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) av en privat aktør. Maskene er en del av smittevernutstyret som blir brukt blant annet i arbeidet med koronasmittede pasienter. Men mens UNN i Tromsø ventet på beskrivelse av produktet, ble 800 av maskene tatt i bruk av de ansatte ved sykehuset.

200 sykehusansatte brukte usikre ansiktsmasker som beskyttelse