Hopp til innhold

– Det er liv laga for olje og gass i Nord-Norge

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, ønsker Statoil hjertelig velkommen til byen.

Statoil starter byggingen

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, sammen med fungerende direktør i Statoil Nord-Norge, Anita Andersen Stenhaug, under byggestart for det nye Statoil-kontoret i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

I går satte ordføreren spaden i jorda på Kaarbø-tomta i Harstad, hvor Statoils nye kontorer skal bygges.

– Dette er viktig for Harstad, viktig for Nord-Norge og viktig for olje- og gassindustrien. Selv om den er på nedtur andre steder, er det absolutt liv laga for olje og gass i Nord-Norge, sier Marianne Bremnes til NRK.

I 2012 sa daværende konserndirektør i Statoil, Helge Lund, at Harstad skal bli deres oljehovedstad i nord.

– Vi har en langsiktig satsing som står ved lag i nord. Det blir spennende å få på plass et fremtidsrettet bygg i Harstad, sier fungerende direktør i Statoil Nord-Norge, Anita Andersen Stenhaug.

Tirsdag satte Statoil spaden i jorda for sitt nye kontor i Harstad.

Natur og ungdom reagerer

Olje- og gassutvinning i Nord-Norge har mange skeptikere, deriblant sjefen for FNs miljøprogram, Achim Steiner, og deler av ungdommen i nord.

– Hvorfor det da i det hele tatt bygges et Statoil-kontor i Harstad er jo merkelig. Vi vet at det vil være å gamble med unik natur og fiskebestander å satse på oljevirksomhet i Nord. Norge forvalter tross alt verdens siste store torskebestand, sier nestleder i Natur og ungdom, Gaute Eiterjord til NRK.

Han mener det heller bør jobbes for å skape arbeidsplasser i andre næringer.

– En av våre viktigste oppgaver framover er å produsere mat på en bærekraftig måte til en voksende verdensbefolkning. Vi må ta vare på og bruke potensialet de fornybare havressursene gir oss. Det er her arbeidsplassene ligger.

Ordfører Mariann Bremnes er klar over motstanden, men mener landsdelen må være med på satsingen.

– Vi har et klima i endring, men verden trenger energi, og fremdeles har vi bruk for den energien olje og gass kan gi oss, sier hun.