Hopp til innhold

Advarer mot oljeutvinning i Arktis

Verdens største forsikringsselskap advarer mot konsekvensene av et oljerush mot Arktis.

Isdekke

Økosystemene i Arktis vil ta skade av storstilt oljevirksomhet, mener forsikringsselskap.

Foto: JONATHAN HAYWARD / AP

Forsikringsinstitusjonen Lloyd's of London er den første store forretningsaktøren som tar opp debatten om miljøtrusselen oljeutvinning i Arktis kan innebære, skriver avisen The Guardian .

Spesialistene i Lloyd's beregner at det vil investeres 100 milliarder dollar, tilsvarende 580 milliarder kroner, i arktiske farvann i løpet av de neste ti årene.

– Vil ødelegge økosystemet

I en rapport utarbeidet av selskapet, fastslår Lloyd's at det er "høyst sannsynlig" at den ventede aktiviteten i arktiske strøk vil forstyrre pressede økosystemer ytterligere.

– Migrasjonsmønstrene hos rein og hval kan bli påvirket. Det er også andre måter enn direkte utslipp av forurensende stoffer som kan forstyrre økosystemer, for eksempel bygging av rørledninger og infrastruktur, støy fra boring, seismisk aktivitet, økt maritim trafikk eller oppbryting av is, heter det i rapporten.

Fraråder kappløp

Lloyd’s-rapporten påpeker også at det foreløpig ikke finnes noen internasjonal forpliktelse- eller kompensasjonsordning for oljeutslipp.

Administrerende direktør i Lloyd's, Richard Ward, ber nå de internasjonale selskapene om å ta ett steg tilbake og tenke nøye gjennom konsekvensene av å kaste seg på et kappløp om investeringer i Arktis.

Til Teknisk Ukeblad opplyser direktøren at Lloyd's ikke ville forsikret selskaper som skal drive aktiviteter i arktiske strøk.

– Og jeg tviler på at det er mange som vil det, sier Ward.