I alt 28 oljeselskap har fått tilbud om andeler i 53 utvinningstillatelser på norsk sokkel.
– Videre leteaktivitet og nye funn er avgjørende når vi skal videreutvikle den norske petroleumsindustrien til det beste for hele landet, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.
I budsjettavtalen mellom SV og regjeringen ble det slått fast at det ikke blir noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel i 2022.
Men tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO), som omfatter allerede utbygde deler av sokkelen, ble lyst ut - også i år.
Boreriggen Leiv Eiriksson driver avgrensingsboring for Lundin på Altafunnet i Barentshavet.
Foto: Aleksander Nordahl / DN– Dagens arealtildeling er et viktig bidrag for å opprettholde leteaktiviteten fremover og for at vi kan gjøre nye, lønnsomme funn, sier Mjøs Persen.
Nå reagerer miljøbevegelsen, SV og AUF på oljetillatelsene som ble gitt av Regjeringen.
– Ingen av disse tillatelsene burde vært gitt med grunnlag i klimakrisen, sier politisk rådgiver i Greenpeace, Halvard Haga Raavand til NRK.
Skuffet over Støre
– Er dere overrasket over at Regjeringen kommer med såpass mange tillatelser nå?
– Arbeiderpartiet og Støre sa i valgkampen at tiden for de store leteoperasjonene er forbi, og da skulle man jo tro at man i hvert fall stanset all videre oljeleting i Barentshavet.
Halvard Haga Raavand er politisk rådgiver i Greenpeace.
Foto: Knut-Sverre Horn / NRKAv de 53 utvinningstillatelsene, er 28 i Nordsjøen, 20 i Norskehavet og 5 i Barentshavet.
– Det blir ikke store leteoperasjoner på norsk sokkel. Vi har sagt nei til Lofoten, Vesterålen og Senja. Men i de områdene hvor Norge i dag har installasjoner, rør, rigger, så skal vi fortsette å kartlegge ressurser, sa Støre til NRK i september.
– Sårbart havområde
Naturvernforbundet mener regjeringen gambler på at vi skal nå klimamålene våre.
– Men det vi kanskje er mest bekymret for, er lisenser i Barentshavet. Det er et sårbart havområde helt i nord, der vi vet at det er vrient med oljeberedskap om det skulle skje noe.
Det sier nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Hansen.
Et av kriteriene for utdeling av TFO er at feltet skal være «modent». Det vil si at geologien er kjent fra før av og infrastruktur er utbygd.
– Det er veldig pussig å påstå at Barentshavet er et modent område, som er kriteriene for å bli med i denne ordningen utenfor konsesjonsrundene, mener nestlederen.
AUF vil ikke ha nye lisenser
AUF- leder Astrid Hoem er uenig i Regjeringens beslutning om å gi nye utvinningstillatelser.
– Å dele ut flere lisenser gjør en allerede svært oljeavhengig økonomi enda mer oljeavhengig. Vi må omstille oss, både for å redde klima og for å sikre en trygg økonomi inn i framtida, skriver Hoem i en e-post til NRK.
Hun skriver videre at Norge trenger flere ben å stå på.
– Og da trenger vi større satsinger på grønn industri - ikke enda flere lisenser til pumping av olje. Samtidig er det bra at antall nye lisenser går ned, sammenlignet med rekordnivået under høyreregjeringen. Det går riktig vei, men altfor sakte.
– Bare snakk
Dagens tildeling av oljelisenser får også SVs Lars Haltbrekken til å reagere.
– Dette er galskap, sier Haltbrekken til NTB.
Haltbrekken reagerer spesielt på lisensene som er gitt på Mørebankene og i Barentshavet.
Lars Haltbrekken er stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti og sitter i energi- og miljøkomiteen.
Foto: Jenny-Krihke Dragsten Bendiksen– Dette viser at regjeringens snakk om å beskytte sårbare områder mot oljeboring, er nettopp det – bare snakk, sier Haltbrekken videre.
Han mener tildelingene viser at det var riktig av SV å stå utenfor regjering.
– Oljetørsten i denne regjeringen kjenner ingen grenser.
NRK har forsøkt å få en kommentar fra Statsministerens kontor, uten hell.