– Barna er preget av det som har skjedd

LONGYEARBYEN (NRK): – De har like stort informasjonsbehov som voksne, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Arild Olsen

Lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen, sier at de har etablert systemer for hvordan de skal ivareta barna i barnehagene i Longyearbyen etter snøskredet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Mandag åpner barnehagene som vanlig i Longyearbyen, og det er iverksatt systemer for å ta best mulig vare på barna etter det tragiske snøskredet på Svalbard.

– Det er klart at barna har fått med seg det som har skjedd og er preget av det, forteller lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen, til NRK.

To personer er bekreftet døde etter snøskredet i Longyearbyen lørdag formiddag. Lørdag døde 42 år gamle Atle Kjartan Husby. Han ble funnet livløs i snøskredet. Senere ble han erklært død på sykehuset. Søndag døde også et barn som ble hardt skadet etter snøskredet.

Totalt ti personer ble lagt inn på sykehus i Tromsø og Longyearbyen. Flere av de berørte var barn, med lettere skader.

Møter med barnehagepersonale

Dødsfallene var en veldig tung beskjed å få for lokalsamfunnet og tungt å bære for mange. Også barna.

– Vi hadde møter i går med personalet i de ulike barnehagene våre og forberedte dem på hva som kan komme og hvordan de skal håndtere situasjonen, og vi har etablert systemer for det, sier Olsen.

– Samme informasjonsbehov som voksne

Han forteller at informasjonsbehovet hos barna er akkurat det samme som hos voksne, men at det varierer hvor mye de yngste har fått med seg etter tragedien.

– Noen har fått med seg i detalj, og noen vet ingenting. Her er spennet veldig vidt om hva de ønsker å få informasjon om og hva de vet på forhånd, sier Olsen.

Akkurat nå er skolene stengt til 5. januar på Svalbard, men det er ifølge lokalstyrelederen etablert systemer for å ivareta ungdommen og også mellomtrinnet.

– Vi har holdt ungdomsklubben åpen og biblioteket har vært åpent for de eldre barna. Vi skal også sette inn direkte rettede tiltak til mellomgruppen. Det skal vi i finne ut av hva blir og hva slags ressurser vi har på plass for å kunne gi dem det beste tilbudet, sier han.