36 russiske krigsskip seiler nå ut i Barentshavet

Overraskelsesøvelsen er den største samlingen av skip de siste ti årene, og er ment å skulle takle et stort, fiendtlig angrep. Men øvelsen ikke langt fra norskegrensa ble ikke varslet til norske myndigheter.

Russisk antisubmarin-skip

Antisubmarine-skipene fra den nordlige flåten startet allerede onsdag kveld med «krigføring». Det russiske forsvarsdepartementet skriver på sine nettsider at soldatene ble beordret til å strengt følge sikkerhetsreglene for navigasjon og praktiseringen av kampøvelser.

Foto: Forsvarsdepartementet i Russland

Det er The Independent Barents Observer som nå melder at større områder i Barentshavet er stengt for sivil frakt og overflyging av sivile passasjerfly. Årsaken er den største øvelsen Russlands nordflåte har hatt på ti år.

36 krigsskip og støtteskip er nå på vei ut til Barentshavet. I tillegg er det rundt 20 fly i luften. Langs kysten av Kolahalvøya blir mer enn 150 forskjellige rakett- og artilleri våpensystemer og spesialutstyr distribuert. Øvelsen skal vare til neste uke.

– Det har vært et høyt aktivitetsnivå fra russisk side i nord i flere år. Vi registrerer at denne øvelsen føyer seg inn i det bildet, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

RUSSIA/ A Russian warship and amphibious military vehicles move during a naval parade rehearsal at the port of Severomorsk in the Barents sea

I dag er det tre brigader i nord, men det er varslet om at antallet kan øke til fire.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Ikke varslet

Han beskriver dette som en såkalt alarmøvelse, som Norge ikke ble varslet om.

– Da er det ikke naturlig å varsle veldig bredt. Men det er russisk side som sier at dette er en alarmøvelse, sier han.

Men han bekrefter at Norge følger nøye med på det som nå skjer.

– Det er vår jobb å ha et godt bilde av aktiviteten som foregår i tilknytning til landet vårt. Vi monitorerer aktiviteten hver eneste dag. Vi følger selvsagt også med på denne øvelsen, sier han.

Målrettet øvelse

Nettstedet til det det russiske forsvarsdepartementet skriver at øvelsen er en målrettet øvelse for å bekjempe en stor fiende. Flåten kommer til å skyte med ulike marinevåpen, inkludert missiler, miner og torpedoer.

Blant krigsskipene er missilkrysseren «Marshal Ustinov», ubåtskipet «Severomorsk» og de største landingsskipene «Kondapoga», «Georgy Pobedonosets» og «Aleksandr Obrakovsky».

Uten å spesifisere klasser eller navn, sier nordflåten at både atomdrevne og dieselubåter deltar.

Også Dagbladet har omtalt saken.

Den russiske ubåten "Dmitri Donskoj"

Den russiske ubåten "Dmitri Donskoj" er verdens største ubåt. Den seilte gjennom Storebælt på vei til feiringen av 100-års jubileet til den russiske marinen i St. Petersburg i fjor. Det er usikkert om den deltar på øvelsen denne uken.

Foto: SARAH CHRISTINE NOERGAARD / AFP