Mangler lærlingplass:– Dagene går stort sett med til å kjøre bil

Roy Frode E. Ongstad, Alexander Bomban, Daniel Bomban mangler alle lærlingplass. Nå føles to år på skolebenken som bortkastet.

Uten lærlingeplass

Roy Frode E. Ongstad, Alexander Bomban, Daniel Bomban venter alle på lærlingplass. At det skulle bli slik etter de var ferdig med to år på skolebenken hadde de ikke trodd.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Halvparten av elevene i Nordland, Troms og Finnmark fullfører ikke yrkesutdanninga. Det er høyest i landet, blant annet på grunn av mangel på lærlingplasser. Per i dag står 127 lærlinger uten plass i Finnmark.

– Det er jo nesten som at man føler utdanninga er unødvendig når man ikke får lærlingplass, sier Roy Frode Ongstad. Han har gått maskinførerlinja, og skulle egentlig begynt som lærling allerede i fjor.

– Jeg hadde jo sett for meg at jeg skulle få en lærlingplass, erkjenner Ongstad.

Brødrene Alexander og Daniel Bomban venter også på å få lærlingplass.

– Vi venter fortsatt på beskjed, og vet egentlig ikke hva vi skal gjøre, forteller Alexander Bomban. Han og broren Daniel har gått henholdsvis medier og kommunikasjon og IKT-service-fag. Nå sliter de med å få tida til å gå, mens de venter på å komme ut i jobb.

– Dagene går stort sett med til å kjøre bil, forteller Alexander.

– Livene er jo satt på vent

Bjørn Johansen

LO-sekretær Bjørn Johansen i Finnmark mener dagens situasjon må gjøres noe med. Han etterlyser tiltak fra både bedriftene selv og fra Finnmark fylkeskommune.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen sier det lenge har vært slik at det er størst fokus på de to første årene av en fagutdannelsen, og at det har vært for lite fokus på at to år på skolebenken skulle etterfølges av lærlingtid.

Nå mener han at både bedrifter og fylkeskommunen må ta grep for å hindre at ungdommer må sette livene sine på vent.

– Vi kan ikke ha det slik, slår han fast.

Johansen mener fylkeskommunen må passe på å ikke tilby skoleplasser uten at man er sikre på at man kan tilby lærlingplasser i etterkant.

Jøran Pedersen

Industrimekanikerlærling Jøran Pedersen er en av de heldige som har fått lærlingplass. Han har ei uke igjen til fagprøven etter sin lærlingtid på KIMEK i Kirkenes.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Får støtte

LO får støtte fra Johnny Ingebrigtsen, fylkesråd for kompetanse i Finnmark fylkeskommune. Han forteller at det nå jobbes med å få til en ordning som skal få ned antall lærlinger uten lærlingplass.

– Det er viktig at vi både politisk og administrativt i fylkeskommunen syr sammen et tilbud som omfatter både skoleplass og lærlingplass. Det er jo ikke fristende for ungdommen dersom det ikke fins realistiske jobbmuligheter, sier Ingebrigtsen.

Men for Roy og Daniel og Alexander er det bare å vente.

– Kanskje må vi finne en butikkjobb i påvente av lærlingplass, sier de.