Yalda (12) får bli i Norge

Utlendingsnemnda (UNE) har besluttet at asylbarnet Yalda Bahadori og hennes familie likevel får bli i Norge.

Yalda får bli i Norge

– Etter så mange skuffelser, er det nesten vanskelig å tro at det er sant at vi får bli, sier Yalda Bahadori.

Det opplyser familiens advokat Arild Humlen. Familien kom til Norge i 2005, og har de tre siste årene kjempet for å ikke bli sendt ut av landet.

– Nå er Yalda og familien trygge, og de puster lettet ut. Rettsbehandlinga som har gått over tre år, er ferdig. Jeg har snakket med familien etter at vedtaket kom, og de er glade og lettet, sier Humlen til NRK.

Får amnesti gjennom unntaksløsning

I neste uke skulle familien møte i lagmannsretten, etter at UNE anket tingrettens avgjørelse om at et avslag på søknad om opphold var ugyldig.

Helomvendinga fra UNE kommer etter at regjeringen fra 1.juli innførte en engangsløsning for asylbarn . Ordningen innebærer at asylbarn som har vært mer enn tre år i landet, skal få opphold, dersom de oppfyller visse krav.

Disse kravene har UNE nå vedtatt at Yalda oppfyller, forteller Humlen.

– Nå blir det ikke behov for en ny rettsrunde, og det er en lettelse, sier Humlen.

– Tror det er virkelig denne gangen

Saken om Yalda har engasjert mange, og familien har fått mye støtte lokalt i Tromsø. Leder i støttegruppa for Yalda, Ronja Trolie, jubler over nyheten.

– Vi har fått beskjed om at Yalda og familien har fått det som kalles en tidsbegrenset oppholdstillatelse. Familiens advokat sier dette er en formalitet, som kommer til å ende opp i en permanent oppholdstillatelse. Det er helt fantastisk, sier Trolie.

– Årsaken til at det har vært så mye frem og tilbake i denne saken, er at familien har vunnet i retten, mens UNE har fortsatt å anke. Det er UNE som gir oppholdstillatelse i landet, og denne gangen kommer vedtaket fra dem. Derfor tror jeg at det er virkelig denne gangen, og at familien skal få bli, sier hun.