Nytt håp for Yalda og andre asylbarn etter amnestiordning

– Vi håper at det nå vil komme en snarlig løsning, sier Ronja Trolie i støttegruppa for Yalda i Tromsø. Flere lengeboende asylbarn skal fra i dag få amnesti i Norge.

Yalda-rettssak

Yalda-saken har engasjert mange. Her får 11-åringen en klem fra en kvinne da saken var oppe i Oslo tingrett.

Foto: Arild Sandsvik

Ronja Trolie

Ronja Trolie.

Foto: Petter Strøm / NRK

I fjor høst la KrF og Venstre fram en løsning for asylbarna som har vært lenge i landet, sammen med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Engangsløsningen skulle gi opphold til asylbarna, men har en rekke unntak.

Bare 140 av de 750 asylbarna innfrir alle kravene for å få opphold. Denne løsningen trer i kraft i dag.

Engangsløsningen omfatter barn som har søkt om asyl i Norge og som per 30. september 2013 hadde oppholdt seg i landet i minst tre år uten oppholdstillatelse.

Videre er det et vilkår at familien kommer fra et land Norge har returavtale med og at returavtalen trådte i kraft etter at asylsøknaden ble levert. Familien til barnet må også samarbeide om identitetsfastsettelse.

Spent på fremtiden til Yalda og Yafet

Hvorvidt Yalda blir omfattet av engangsløsningen er enda usikkert. Familien kom til Norge som asylsøkere i 2005, og fikk avslag på oppholdstillatelsen i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Yalda Bahadori

Dersom familien blir sendt ut av landet er det trolig at Yalda og moren blir sendt til morens hjemland Moldova, mens faren blir sendt til sitt hjemland Afghanistan.

Foto: NRK

Saken til etiopiske Yafet på Setermoen i Bardu er heller ikke avklart ennå. Seks ganger har han og familien fått avslag på opphold i Norge.

Men nye omgjøringsbegjæringer er sendt.

I Bardu er Ingvild Wiik, leder for støttegruppa til Yafet, like spent som de i Tromsø.

– Vi har besvart alle punktene som gjelder for amnestiet, sier Wiik. Men hun understreker at de ikke føler seg trygg på hva Utlendingsnemnda kan komme med.

(Saken fortsetter under bildet)

Yafet

Yafet ble skolegutt i høst, og beskrives som veldig godt integrert i lokalsamfunnet.

Foto: Privat

Har advokathjelp

Både Yalda i Tromsø og Yafet i Bardu har advokathjelp fra sine støttegrupper og klarer seg derfor uten den landsomfattende aksjonen som er satt i gang for advokatbetaling.

Ronja Trolie berømmer likevel initiativet som er tatt på Vestlandet.

– Jeg syns det er et utrolig flott initiativ av Aina Heldal Bøe i Bergen. De som ønsker å få saken sin behandlet på nytt må sende inn omgjøringsbegjæringer og det trenger de advokathjelp til. Jeg syns det er et kjempefint tiltak.

– Håper Yalda kan begynne på skolen

Dagen i dag utgjør nok et håp for de som arbeider for asylbarna.

– Vi har et håp om at dette nå kan komme til en snarlig løsning. Vi håper at Yalda kan begynne på skolen til høsten og vite at denne saken er i orden. Skulle det ikke være det, har vi en rettssak i september som vi føler oss veldig sikre på, sier Trolie til NRK.