NRK Meny
Normal

Vil mangedoble oppdrett i nord

Senterpartiet tar til orde for en kraftig økning i oppdrettsnæringa i Nord-Norge. – Urealistisk, mener Norges Fiskarlag.

Irene Lange Nordahl

Vil mangedoble: Trass i tidligere kritikk mot økt biomasse i oppdrettsanlegg, tar Irene Lange Nordahl (Sp) til orde for en storstilt økning i nord.

Foto: Ingunn-Merete Hals

Norske fiskerimyndigheter fikk i fjor høst kritikk fra flere hold, etter at hevingen av oppdrettsmassen ble satt i sammenheng med store forekomster av lakselus i oppdrettsanlegg i Finnmark.

Nå tar stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) til orde for en ytterligere kraftig vekst i oppdrettsnæringa i nord.

– Det er på tide å heve forventningene til denne næringen. Det er sagt at havbruksnæringen har et potensial for tidobling i nasjonal målestokk, så i alle fall en mangedobling burde være mulig i nord, sier Lange Nordahl til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Reidar Nilsen

Skeptisk: Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

Foto: Ođđasat / NRK

Ikke bekymret for lus og rømming

Nordahl tror ikke en storstilt økning i oppdrettsnæringa vil bidra til større problemer med lakselus og rømming.

Hun sier det kalde vannet i nord vil sette en stopper for lakselus.

– Vi har de aller beste fortrinn, blant annet med lav temperatur i sjøen. Vi bor jo nærmest ved iskanten. Det er dessuten ofte tettheten ved anleggene som er utfordringen, sier Nordahl, som mener viktigheten av oppdrettsnæringa i små kystsamfunn er undervurdert, og at næringa har et ufortjent dårlig rykte.

Avfeies av Norske Lakseelver

Argumentet om at det kalde vannet sparer Nord-Norge for problemer blir avfeid av fagsjef Erik Sterud i foreningen Norske Lakseelver.

– Hvis Nordahl fortsatt mener dette, må hun jo ha glemt lakseeksplosjonen i Grieg Seafoods i Finnmark i fjor. Lusa trives absolutt i nord, sier Sterud.

– Skyter over mål

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er skeptisk til Senterpartiets ønsker for oppdrettsnæringa.

– Jeg tror de skal få problemer med disse vyene. At det finnes muligheter for nye lokaliteter kan nok være, men en mangedobling er å skyte langt over mål, sier Nilsen til ANB.