NRK Meny
Normal

Vil forby niqab og burka i Alta

SV i Alta går inn for å forby bruk av det heldekkende hodeplagget niqab i skolene i kommunen. Initiativtaker til forbudet, Otto Erik Aas sier det er upraktisk når lærere ikke kan se ansiktet til eleven eller høre hva de sier.

Kvinne med niqab

Dette vil ikke SV i Alta ha noe av i kommunen.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

– Vår holdning er klar. Vi mener at såkalt niqab og burka ikke bør tillates innenfor skolene i Alta. Vi finner det veldig vanskelig av rent praktiske grunner å gi språkopplæring til mennesker som vi ikke ser ansiktet på. Vi vil at Alta kommune skal ha en felles holdning til dette, ikke at hver skole skal finne ut hva som er best, sier Aas til NRK.

Vil forby niqab i Alta

Initiativtaker til forbudet, Otto Erik Aas i SV frykter et voksende problem med bruk av niqab.

Foto: André Bendixen / NRK

SV mener imidlertid at saken angår en liten minoritet i minoriteten, men de frykter at bruk av niqab er et voksende problem i Alta-skolen, skriver Altaposten som først omtalte saken.

– Vi har hatt elever her som mener at de skal gå kledd maskert, som enkelte vil kalle det, i en undervisningssituasjon, forteller Aas.

SV mener forslaget om å si nei til hodeplagget som brukes av muslimske kvinner ikke er rasistisk eller har noe med religion å gjøre.

Lærer positiv til forslaget

Cecilie Daniloff er lærer for innføringsklassen ved Komsa skole. Hun er positivt til SVs forslag om forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg.

– Jeg er egentlig enig i det. For meg som lærer ville det vært svært vanskelig å undervise elever som jeg ikke ser ansiktet på, ikke engang øynene ordentlig, sier Daniloff til NRK.

Daniloff forteller at det ikke er en problemstilling hun har opplevd tidligere, men at det ville vært bra med felles regler for alle skolene.

– Det kan bli et problem, det vet vi ikke. Derfor er det fint å kunne si at sånn har vi det i Alta kommune, at vi har regler å forholde oss til, sier læreren.

SV i Alta vil forby niqab og burka.

– Ingen i Alta bruker niqab

Ikke alle er enige i lokalpartiets forslag til endring.

– Dette virker rart for meg. For vi har ingen i Alta som bruker niqab. Hvorfor skal vi skape en slik diskusjon da? Jeg mener vi har andre ting vi heller burde fokusere på, sier Adham Banishamsah på Sisa kultursenter.

Niqab-forbud i Alta

Adham jobber ved Sisa kultursenter, og synes det er rart med et slikt forslag.

Foto: André Bendixen / NRK