NRK Meny
Normal

Vi har funnet slagerdronningas gull i arkivet

Kirsti Sparboe er tilbake i Tromsø for å gi hjemmepublikumet alle sine slagere. Og for en katalog hun har å ta av.

Kirsti Sparboe

Kirsti Sparboe øver på scenen i Kulturhuset i Tromsø, hvor hun holder to konserter denne helgen.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Sparboe

Kirsti Sparboe har litt ekstra nerver før forestillingen på hjemmebane.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Noen mener eventyret om Kirsti Sparboe startet da hun som 17-åring sang med bandet The Caravans på et karneval i Tromsø, og fikk oppmerksomhet fra daværende journalist Arthur Arntzen.

Selv forteller Sparboe at første gang hun sto på en scene var som 14-åring. Sammen med tre andre barn sang hun «Sønnavindsvalsen» sammen med Troms folkeskoles musikkorps, i det som før var lokalene til Tromsø arbeiderforening. I dag står Kulturhuset i byen på det samme stedet, og denne helgen er Sparboe tilbake der med showet «Endelig tilbake».

Kirsti Sparboe synger "Min egen by".

– Det er ekstra nerver å være tilbake på scenen i hjembyen min. Den har endret seg mye de siste 53 årene, men jeg er fortsatt den samme, sier Sparboe.

Etter opptredenen med «Sønnavindsvalsen» 1961 har hun gjort mye. Sparboe har vært med i mange filmer, TV-serier, teaterstykker og revyer. I tillegg har hun flere ganger deltatt i Melodi Grand Prix.

Mye fra arkivet

I NRKs arkiver finner vi blant annet Sparboes låt «Karusell» fra MGP i 1965. I 1966 deltok hun med «Lørdagstripp», «Dukkemann» i 1967, før den store slageren «Oj, oj, oj så glad jeg skal bli» fra 1969, melodien «Yo-yo» sammen med Kjersti Døvigen i 1974, før hun deltok med «Sang» sammen med Benny Borg i 1977.

I tillegg har hun et eget show i arkivet, Kirsti Sparboe show, fra 1975, og det nesten timeslange programmet om Sparboe i serien «Si det som det er»:

Et underholdningsportrett av Kirsti Sparboe med musikalske innslag. (1:3)

Et underholdningsportrett av Kirsti Sparboe med musikalske innslag, fra 1979.

Kanskje en miniturné

I forestillingen hun har i Tromsø denne helgen lover Sparboe å spille de fleste slagerne sine.

– Litt stemme har jeg igjen, selv om jeg har blitt 70. Jeg orker nok ikke noen lange turneer lenger, men jeg skulle gjerne spilt denne konserten Trondheim, Bergen og Oslo. Og det får vi kanskje til, sier hun.