NRK Meny
Normal

Værskifte på gang: – Blir mildvær og ganske vindfullt

Et lavtrykk som er på vei nordover gjør at fint og kjølig vintervær blir byttet ut med vind og sluddbyger.

Snøvær i Tromsø

Statsmeteorologen sier at uka begynner med rolig og fint vær, men så blir det vindfullt og stigende temperaturer.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er dessverre et lite værskifte på gang. Det ligger an til mildvær i løpet av uka, sier vakthavende statsmeteorolog, Håvard Thorset.

Han forteller at det er et lavtrykk som kommer oppover, egentlig mot Svalbard, som påvirker været.

– Selv om det er ganske rolig og fint vær i Troms nå, med enkelte snøbyger på ytre strøk, så vil vinden øke på utover dagen til en sørvestlig stiv kuling på kysten. I ettermiddag vil det kanskje komme opp i sterk kuling, sier Thorset til NRK.

– Ikke langvarig

Det vil så komme inn et nedbørsområde sent mandag ettermiddag med sludd og snø, og stigende temperatur. Nært kysten vil det bli regn.

– Det blir ikke kjempemildt og det blir heller ikke langvarig. Men det ser ut som det i løpet av natta og på starten av dagen i morgen vil bli plussgrader de aller fleste steder i lavlandet, forteller meteorologen.

Kongsbakken

Det blir plussgrader og regn i Troms.

Foto: Mohamed Abdulkadir Dahir / NRK

Tirsdag fortsetter det med en del vind fra sørvest med stiv og periodevis sterk kuling utsatte steder i Troms. Om kvelden dreier vinden vestlig.

– Det blir som sagt sludd eller snø, med en kort periode med regn først på dagen. Men det går over til snøbyger utover dagen.

Kan bli full storm på Spitsbergen

Svalbard vil merke lavtrykket aller mest.

– Det går oppover mot Svalbard og passerer faktisk nord for Svalbard i morgen. Der ventes økende vind til en sørlig sterk kuling utsatte steder. I ettermiddag kan det komme opp i liten og kan hende full storm i nordlige deler av Spitsbergen.

Mandag blir det en del snø, periodevis kanskje sludd.

– I morgen fortsetter det med sørvestlig stiv og periodevis sterk kuling, som om ettermiddagen dreier nordvestlig og da blir det snøbyger i vestlige områder, sier statsmeteorolog Håvard Thorset.