Hopp til innhold

– Uvirkelig, mener «Hjerterått»-forfatter om tyvslaktmetode

Manusforfatter Grethe Bøe-Wahl bak TV-serien «Hjerterått» sier det er helt uvirkelig at politiet nå etterforsker tyvslakting av rein, etter samme metode som ble vist i serien.

Rein drept av ulv

Reinpolitiet har ikke noe nytt i etterforskningen av en svindelsak rundt tyvslakting av rein. Denne reinen ble imidlertid drept av ulv i 2010.

Foto: Statens naturoppsyn

Reinpolitiet etterforsker for tiden en svindelsak rundt tyvslakting i reindrifta. Svindelen kan ha skjedd ved at reinen blir drept med en slags gaffel eller tang, som får det til å se ut som gaupeangrep.

En liknende metode ble brukt i barne- og ungdomsserien« Hjerterått» som gikk på NRK Super sist vinter.

Ideen om spesialverktøy for å få tyvslakting av rein til å se ut som rovdyrtap var ren fantasi, forteller manusforfatter og medregissør av TV-serien «Hjerterått», Grethe Bøe-Wahl.

Hun synes det er helt uvirkelig at politiet nå etterforsker tyvslakting av rein etter samme metode som ble vist i serien.

Ideen bak serien

– Den opprinnelige ideen var jo at en dame som var reindriftssame ble beskyldt for å ha tyvslakta sin rein, fordi man oppdager at bittmerkene var påført etter at reinen var død. Så da var det tydelig at noen ville få det til å se ut som reinen var drept av rovdyr, mens den egentlig ikke var det, forteller Bøe-Wahl om ideen bak TV-serien «Hjerterått».

I barne- og ungdomsserien møter man Anneli som har flyttet fra Østlandet til Kautokeino. Serien handler om hennes opplevelser på et nytt sted, og møtet med reindrifta blir en naturlig del av dette.

Jeg hadde ikke inntrykk av at jeg traff noe sårt punkt eller at jeg fikk noen reakjoner. De fleste var velvillige og ga tips ut ifra at de ville hjelpe meg som regissør og forfatter, og ville lage en spennende historie.

Grethe Bøe-Wahl, manusforfatter og medregissør

Ekstra spenningsmoment

Som et ekstra spenningsmoment i serien må Anneli og hennes nye venn Isak hjelpe Isaks mor med å motbevise beskyldninger om tyvslakt.

– Hovedkarakteren Isak er sønnen til kvinnen som blir anklaget, og serien handler om hvordan han og Anneli skal bevise at hun er uskyldig. Ideen til å bruke metoden med å påføre ulvebitt, eller det som ser ut som ulvebitt, etter at reinen er død er ren fantasi fra min side. Vi måtte spørre oss: Hvordan kunne vi bevise at en rein var tyvslaktet? Hvordan kunne vi lage en visuell historie som beviste det?, sier manusforfatteren.

Etterlikne rovdyrskader

Bøe-Wahl kom så på ideen med et slags verktøy som kunne etterligne rovdyrskader. Først måtte hun finne ut om det i det hele tatt var mulig. For å finne ut dette spurte hun både veterinærer og reindriftsutøvere.

– Da fikk jeg bekreftet at det var noe man kunne forestille seg var mulig. Det var mest i dialog med veterinær at jeg kom frem til polt-poenget med at det var påført ulvebitt etter at den var død, og da vil den ikke ha blodutredninger under skinnet som den ville hatt hvis den var blitt drept av ulv.

Ren fantasi

Sverre Porsanger som lensmann i "Hjerterått"

Skuespiller Sverre Porsanger spilte politimann som etterforsket tyvslakting gjort med liknende metode i Hjerterått, som i saken reinpolitiet nå etterforsker på ordentlig.

Foto: Arthur Arnesen

– Hva sa reindriftsutøverne da de ble presentert for ideen?

– Dette er en barne-og ungdomsserie og det ble presentert som et plot for en krimhistorie. Man spør om dette er noe man kan fantasere videre på. Da er man gjerne litt velvillig og lattermild og fantaserer med. Jeg hadde ikke inntrykk av at jeg traff noe sårt punkt eller at jeg fikk noen reakjoner. De fleste var velvillige og ga tips ut ifra at de ville hjelpe meg som regissør og forfatter, og ville lage en spennende historie, forteller Bøe-Wahl.

Det var avisa Sagat som i helga først fortalte om at reinpolitiet nå etterforsker saker som kan minne om tilfellene fra Hjerterått. Foreløpig er det ikke klart om det er reelle svindelsaker, eller hva som faktisk har skjedd.

Håper det ikke forsterker myter

Bøe-Wahl håper ikke hennes ide i TV-serien skal være med på å forsterke myter om tyvslakting i reindrifta.

– Vi driver med fantasi, og forteller eventyr. Det ville vært som om Jo Nesbø fikk vite at noen av historiene i hans bøker hadde skjedd, det er ikke sånt man forestiller seg, og det blir uvirkelig, sier Grethe Bøe-Wahl.

Etterforskningen i svindelsak pågår fortsatt. Reinpolitiets leder Per Valved sier til NRK at han ikke har noe nytt i saken ennå.

Per Valved

Leder Per Valved i reinpolitiet sier de fortsatt etterforsker svindelsaken, men at de ikke har noe nytt foreløpig.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark