Utradisjonell straff roer voldsmenn i Karasjok

Utradisjonell straff får ned problemer med slagsmål og vold i Karasjok. Det mener i alle fall lensmann Kjell Magne Grønli. Politiet tar våpenlisensen fra slåsskjempene slik at de ikke får gå på jakt.

Kjell Magne Grønli

Lensmann i Karasjok Kjell Magne Grønli har stor tro på at utradisjonelle straffer virker allmennpreventivt i Karasjok.

Foto: Ann Marita Eriksen, NRK

– Hvis vi tar som eksempel ordensforstyrrelser på offentlig sted, så hadde vi 25 saker i 2012, 21 saker i 2013 og 12 saker i 2014, sier lensmann i Karasjok Kjell Magne Grønli.

Det var den samiske avisa Ávvir som omtalte saken først.

I Karasjok har politiet gått hardt til verks for å få bukt med helgefyll og vold i kommunen. Dyre bøter, og utradisjonelle straffemetoder, som inndragning av sertifikat og våpenlisens er noen av tiltakene politiet ved påtalemyndigheten gis mulighet å gjennomføre.

Elgjakt og rypejakt

Grønli mener de noe ukonvensjonelle tiltakene har hatt god effekt.

– I Karasjok er det jo mange som er jegere. Og elgjakt og rypejakt det er jo nærmest livet for dem. Så for dem vil nok det å miste muligheten til å jakte på elg og rype svi mer enn et forelegg på 10.000 kroner, sier Grønli.

– Skeptisk

Trond Biti

Trond Pedersen Biti er skeptisk til om det er de utradisjonelle straffemetodene lensmannen i Karasjok har innført som har fått ned antallet ordensforstyrrelser i kommunen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Men, ikke alle er like overbeviste som lensmannen. Advokat i Karasjok, Trond Pedersen Biti, er skeptisk.

– Jeg er langt i fra overbevist om at dette er hovedårsaken til at man har fått færre straffesaker. Jeg er ikke sikkert på at denne allmennprevensjonen, som man tror skal ha en virkning, har en så stor effekt her, sier Pedersen Biti.

Det vil uansett svi, både i lommeboka, og i våpenskapet, hvis man havner i slagsmål i Karasjok.

– Det vil ikke være så attraktivt å bokse ute på et utested i Karasjok, sier Grønli.