Ny Arctic Race-låt: – Har gått på helsa løs

En løs utfordring om å lage en sang til Arctic Race of Norway ble brått alvor for artist Ketil Stokkan. Nå er låten klar, like før sykkelløpets første tråkk.

Thor Hushovd - arctic race

Arctic Race of Norway starter 10. august med etappen i Narvik og Harstad-området.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Ketil Stokkan

Mye arbeid og research måtte til når Ketil Stokkan skulle skrive en låt om sykkelritt etter oppfordring fra syklist Dag Otto Lauritzen.

Foto: Amalie Nygård Jakobsen / NRK

I 2014 var Ketil Stokkan i Harstad for å spille konserter under Arctic Race of Norway. Hele byen var stengt for rittet, og da var det ikke noe annet å gjøre enn å se målgangen til syklistene.

– Jeg så Dag Otto Lauritzen der og på en eller annen måte kom vi i kontakt på sms, og da spurte han meg hvorfor jeg ikke kunne lage en låt til dette racet, sier Stokkan.

Han var skeptisk selv, men Lauritzen var entusiastisk og foreslo kjapt navnet «Forza Arctic Race», og det ble navnet til låten som akkurat har blitt ferdigstilt. Ketil har selv ikke rukket å høre på den endelige versjonen.

Hør den ferske låten her:

Ble overtalt til TV-opptreden

– Etter samtalen med Lauritzen skjedde ikke noe mer, men etter hvert så begynte jeg å tulle med noe tekst. Jeg tenkte at hvis dette skulle være en sang om sykling og Arctic Race, så måtte man lære seg litt av den sjargongen og alle ordene som blir brukt i miljøet.

Etter at Stokkan hadde fått taket på språket og lært uttrykk som «breakaway, rocketfuel og granny gir», hadde han til slutt mange ord på blokka som kunne se ut til å bli en sang.

Arctic Race of Norway

Dag Otto Lauritzen på Gisundbrua under Artic Race of Norway 2015.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Ett år senere havnet jeg i Måselv under Arctic Race, så jeg sendte en ny sms til Lauritzen, og da insisterte han på at jeg skulle komme og fremføre denne låten.

Stokkan var nølende til det, og takket nei til forslaget, siden låten var langt ifra ferdig.

Dag Otto har en egen evne til å overtale folk, så plutselig havnet jeg på direkte-TV hvor jeg fremførte en akustisk versjon av låten.

Ketil Stokkan

Godkjent av Lauritzen

Arctic Race of Norway begynner 10. august på Engenes på Andørja i Ibestad kommune, og avsluttes i Tromsø 13. august.

– Nå er vi i gang i Nord-Norge, så da tenkte jeg at jeg må få sangen ferdig til årets ritt. Det gikk akkurat i siste liten, men det har nesten gått på helsa løs for å få den ferdig, sier Stokkan.

Teksten er på engelsk og er fullpakket med "sykkelspråk". Stokkan har fått høre fra andre som har hørt låten at det har blitt en skikkelig «racer-låt.»

– Det er 85 syklister fra hele Europa som skal delta, så jeg tror de kommer til å synes det er kulere at de skjønner låten, og at jeg bruker sykkelord som de bruker.

Stokkan vet ikke hva Dag Otto skal bruke låten til, og har ikke fått snakket med Lauritzen siden han har vært opptatt med Tour de France.

– Jeg har sendt demoen, og han har godkjent teksten og har sagt at dette blir tøft, men jeg regner med jeg hører fra han litt senere.