Hopp til innhold

Uklar beskjed om russisk atomkraftverk

Russland kommer mest sannsynlig ikke til å legge ned atomkraftverket på Kolahalvøya. Det mener miljøorganisasjonen Bellona.

Kola Atomkraftverk

Reaktorene ved atomkraftverket på Kolahalvøya ble tatt i bruk på 70-tallet, og var designet for å vare til 2004.

Foto: Rapp, Ole Magnus / SCANPIX

Russland kom ikke med noen avklaring rundt levetiden, når møtet i den norsk-russiske kommisjonen for atomsikkerhet ble avsluttet onsdag.

Leder i miljøorganisasjonen Bellona, Nils Bøhmer, mener det er mye som tyder på at de forlenger levetiden til reaktorene ved atomkraftverket på Kola.

– Dette blant annet fordi man i henhold til russisk lov er nødt til å legge fram planer på hvordan man skal dekommisjonere et atomkraftverk minimum fem år før en sluttdato. Disse planene er ikke kommet på bordet enda, sier Bøhmer til NRK.

Reaktorene på atomkraftverket på Kola skulle egentlig vare til 2004. Norge har tidligere uttrykt bekymring for å utvide bruken. Grensa til Norge er bare 20 mil fra kraftverket, og Nord-Norge vil raskt merke konsekvensene av en eventuell ulykke.

Nils Bøhmer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, mener det er mye som tyder på at de forlenger levetiden til atomkraftverket på Kola.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det må tas en beslutning

Den norske delegasjonen ledet av statssekretær Bård Glad Pedersen har i to dager møtt russiske representanter for å blant annet diskutere sikkerheten ved det gamle atomkraftverket på Kolahalvøya.

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen forteller at de ikke har fått noen konkret beskjed om levetiden.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Ifølge statssekretæren fikk de ingen konkret beskjed om levetiden.

– Vi har ikke fått noe sikkert tidspunkt for det, men det er klart at vi sier til dem at disse tidspunktene nærmer seg og at det gjør at det nå må tas en beslutning, sier Glad Pedersen.

Atomreaktorene på atomkraftverket på Kola er bygd etter helt andre sikkerhetskrav enn i dag. De eldste ble tatt i bruk på begynnelsen av 70-tallet, og er designet for å vare til 2004.

– Bør slutte å bevilge penger

Norge har i en årrekke betalt penger for å øke sikkerheten ved reaktorene. Men når sikkerheten har blitt bedre, mener man fra russisk hold at da er det uproblematisk å fortsette å drifte dem.

Nils Bøhmer i Bellona mener at dette må det bli slutt på.

– Nå har man fra norsk side brukt over en milliard kroner til å øke sikkerheten ved disse reaktorene. Jeg mener at inntil man får en klar beskjed fra russiske myndigheter om hva som er planene med disse eldste reaktorene, bør man ikke fra norsk side bevilge penger til ytterligere teknisk bistand til atomkraftverkene på Kola.

Andrejev-bukta

Anleggene på Kolahalvøya er gamle. Norge har bidratt med 1,8 milliarder kroner for å rydde opp i atomsølet på halvøya.

Foto: Jurij Linkevitsj

Flere nyheter fra Troms og Finnmark