Tunnelen ble åpnet – så kom skredet

– Jeg kjører ikke frivillig gjennom tunnelen slik det er nå, sier kjentmann og brannmester på Furuflaten, Stein Are Olsen.

Skred pollenfjelltunnelen

Like etter at tunnelen ble åpnet for trafikk, gikk raset.

Foto: Jorunn Bekkstrand

Noen få minutter etter at Vegvesenet åpnet Fv 868 ved Pollfjelltunnelen, mellom Oteren og Lyngseidet kom skredet. Jorun Bekkstrand var ute i området da skredet gikk.

- Det var ikke overraskende, vi har ventet på at det skulle komme skred, sier hun. Men det var litt spesielt at det skulle komme like etter at tunnelen ble åpnet.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Ikke hindret trafikken

kart pollfjelltunnelen

Polfjelltunnelen ligger på Fv 868, mellom Oteren og Lyngseidet.

Foto: Google

Ifølge Bekkstrand har ikke raset vært til hinder for trafikken, men hun syns det er skremmende.

– Jeg ser jo at bilene kjører gjennom tunnelen, men synes ikke det virker trygt, jeg tror det er fare for flere ras.

Brukte millioner på denne tunnelen - nå får de kjeft av regjeringen

Frykter det skal gå liv

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen, er bekymret for at veien ikke skal være sikker og er oppriktig redd for at det skal gå liv.

Dan-Håvard Johnsen

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen frykter det skal gå liv.

Foto: Mohamed Dahir / NRK

– Ifølge lokalkjente jeg har vært i kontakt med, er tilbakemeldingen at det fortsatt er stor skredfare. Jeg var helt enig i at tunnelen ble stengt fredag men er uenig i at den ble åpnet i dag.

Uheldig vindretning

Mikal Nerberg, profesjonell fjellfører i Lyngen, bekrefter at flere skred ikke kan utelukkes. Nettsiden varsom.no vurderer faren for skred til tre på skalaen, som tilsvarer en betydelig skredfare.

Mikael Nerberg

Mikal Nerberg er profesjonell fjellfører. Han har ikke selv vært ved Pollenfjelltunnelen, men sier på generelt grunnlag at vindretningen tilsier at det vil legge seg snø i fjellskråningen over tunnelen.

Foto: Privat

- Nå blåser det fra nord-nordvest, det vil si at snøen legger seg i fjellsider som ligger i øst-sørøst, forklarer han. Det er akkurat den retningen fjellet over tunnelen ligger. Så lenge det blåser og snør, bygger det seg opp skavler som til slutt løsner, sier han.

Stein Are Olsen mener det er utrolig at tunnelen er åpen, og lurer på hvem som har bestemt det.

– Akkurat det vet vi ikke noe om, men jeg mener det er uforsvarlig, sier han. Jeg gambler ikke på å kjøre gjennom, men jeg lover at vi følger med om det kommer flere ras, sier han.