Syrisk sivilingeniør: – Vi vil ikke sitte hjemme, vi vil jobbe

96 asylsøkere ankom Skansen hotell og Tromsøs første akuttmottak natt til torsdag.

Mohammed Noh

Mohammed Noh fra Syria er glad for at han fikk komme til Tromsø.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Mens strømmen av asylsøkere og migranter har preget både Finnmark og småkommuner i Troms de siste månedene, var det først onsdag kveld de første asylsøkerne ankom Nord-Norges største by.

96 personer, deriblant over 20 barn, flyttet inn på et akuttmottak midt i Tromsø sentrum.

– Det var vanskelig å bo i Kirkenes. Men fra første stund vi ankom i går, følte vi at vi endelig var framme. Endelig følte vi at vi var i Norge, sier syriske Mohammed Noh.

Han er allerede svært fornøyd med sin nye tilværelse på Skansen hotell. Han kom fra det omstridte Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, etter å ha syklet over Storskog grenseovergang på den norsk-russiske grensen.

Tromsøhotellet har ansatt ti flyktninger med opphold i Tromsø som ekstra ressurspersoner. Noh og kameratene har en drøm om at også de en gang skal få arbeid i byen.

– Vi ønsker å gjøre noe, vi vil ikke sitte hjemme, vi vil ikke gå rundt på gaten. Vi vil jobbe, sier Noh, som er utdannet sivilingeniør med bruer og tunneler som spesialfelt.

Rune Danielsen

Daglig leder ved Skansen Hotell, Rune Danielsen, forteller at de har ansatt ti flyktninger som kan språket og kulturen i Tromsø.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Ville bidra i dugnaden

Etter å ha fått innkvartert de nye hotellgjestene på Skansen forsøker daglig leder Rune Danielsen å få sine gjester til å finne seg til rette.

– Vi oppfatter det som vanlig hotelldrift, og vi behandler dem som alle andre gjester vi har på huset. Det er ikke noe unntak utover at vi serverer to måltider mat ekstra, sier han.

Danielsen forteller at det er to årsaker til at de ønsker å bruke hotellet til å bosette asylsøkerne.

– Det er en dugnad vi ville være med på. Vi så på forhånd at Ankomstsenter Finnmark ikke var spesielt bra, og vi skal ta vår del av ansvaret. Men det er jo også en økonomisk side av det, sier han.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært stor bygge- og graveaktivitet i Tromsø det siste året, og vi er kanskje de som har blødd mest.

Gunhild Johansen

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen, sier det er viktig for asylantene å bo sentralt.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Lettere å aktivisere i sentrum

Noh og kompisene fra Syria er bare en av de ti nasjonalitetene som torsdag fikk besøk av både ordføreren og byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen.

– Det er en helt ny situasjon, både for hotellet, kommunen og for hele samfunnet. Og snart blir de 140 når vi får fylt opp hotellet, sier byråden.

Hun anser det positivt at mottak for asylsøkere etableres i nettopp sentrum.

– Det er lettere å få tak i frivillige, og det er her det finnes fritidsaktiviteter. Jeg tror det blir lettere å aktivisere de som kommer hit når det er i sentrum. Og vi er et så stort sentrum at vi skal klare å absorbere de som er her, sier Johansen.

Skansen hotell akuttmottak

Hotellet har ansatt flyktninger som ressurspersoner som skal lære bort språk og kultur.