Hopp til innhold

Kan komme opp mot 1000 asylsøkere til Tromsø sentrum

Det vurderes å legge til rette for at så mange som 1000 asylanter får akuttplass på et mottak i bykjernen i Tromsø.

Skansen Hotell

Skansen hotell i Tromsø sentrum er det første akuttmottaket for asylsøkere i Tromsø.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Onsdag startet dugnaden i Tromsø, da de tok imot de første asylsøkerne som har kommet over Storskog grensestasjon ved den norsk-russiske grensen i Finnmark.

Byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, Gunhild Johansen, var på besøk på Skansen hotell, der det natt til torsdag ankom 96 asylsøkere til hotellet.

– Det er en helt ny situasjon for både hotellet og kommunen, og egentlig for hele samfunnet at vi plutselig har fått 100 asylsøkere på en gang, sier Johansen.

Og snart vil det komme enda flere. Hotellet skal fylles opp med de 140 plassene de har inngått avtale på med UDI.

Men det er også snakk om at rundt 100 personer skal flytte inn på Sydspissen hotell, og omtrent 1000 asylanter skal bo i et flytende hotell i ei havn i Tromsø.

– Da har kommunen sagt at det er nok. Det vil ikke være slik at byen blir oversvømt av asylsøkere, det vil det ikke. Dette er vi store nok til å absorbere på en bra måte, vil jeg tro, sier Johansen.

Gunhild Johansen

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen, mener Tromsø er stort nok til å ta imot 1000 asylanter.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Må se på behovet

Men verken et såkalt flotell eller båt-hotell eller bruk av Sydspissen hotell er foreløpig avtalt med UDI, forteller direktør Bjørn Fridfeldt.

– Vi holder på å sjekke ut hva slags behov vi har i framtiden, og da kan Sydspissen være interessant. Det er lagt på bordet, og vi skal ta kontakt med dem som drifter det. Da skal vi finne ut om vi skal ta ei befaring over nyttår, sier han.

Og det flytende hotellet til innkvartering i Tromsø havn er det ikke tatt en endelig avgjørelse om.

– Om det er aktuelt er det avgjørende her. Vi har fått positiv tilbakemelding fra 2–3 havner, vi må bare se hvordan behovet utvikler seg. Akkurat nå er det bråstopp med ankomster over Storskog, og ganske små ankomster over grenseoverganger lenger sør, sier Fridfeldt.

Regindirektør Bjørn Fridfeldt i UDI utenfor Fjellhallen i Kirkenes

Regindirektør Bjørn Fridfeldt i UDI utenfor Fjellhallen i Kirkenes 3.11.2015.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kan bli i flere måneder

Men det nye akuttmottaket på Skansen hotell er det ikke sikkert at blir bare akutt.

Byråd Johansen forteller at hun regner med at de som onsdag kveld kom til hotellet ikke blir der mer enn noen dager, slik regelen for akuttmottak er – har UDI litt andre planer.

– Hvis det er et bra anlegg og et ok sted, tar vi det litt med ro og lar folk få roe seg litt. Jeg tenker at de som har kommet til Skansen bør få mulighet til å føle at de kan slå seg litt til ro. Så vi kan snakke en-to måneder før vi eventuelt flytter folk, sier Fridfeldt.

Skansen hotell akuttmottak

Skansen Hotell i Tromsø sentrum tok imot 96 asylsøkere onsdag kveld. Nå har hotellet ansatt flyktninger som ressurspersoner til å lære bort språk og kultur.