Russiske Julia har reist til Norge 20 ganger for å være frivillig

Julia Bobina fra Russland er det som kan kalles superfrivillig. Den 24 år gamle jenta har reist til Norge opp mot 20 ganger for å være frivillig på festivaler.

Julia Bobina

På Buktafestivalen skal Julia steke vafler, og etter det skal hun være frivillig på Sjakk-OL i Tromsø.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Til daglig jobber Julia med å arrangere festivaler i Arkhangelsk i Russland, og suger til seg all lærdom fra de norske festivalene hun jobber på.

Nå er hun på Buktafestivalen i Tromsø, og skal i august være frivillig for Sjakk-OL i samme by.

– Det er første gangen jeg er i Tromsø og på Buktafestivalen. Jeg skulle være frivillig på Sjakk-OL, men så ble jeg spurt av en venn om jeg kunne tenke meg å være frivillig på Bukta i tillegg. Det kunne jeg ikke si nei til, forteller Julia til NRK.

Den 24 år gamle jenta har vært mange plasser i Norge. Både på Rognan, Mo i Rana og i Oslo. Julia sier at hun får både glede, erfaringer og inspirasjon av å være frivillig.

– Jeg synes det er fantastisk å få muligheten til å møte nye folk og få nye erfaringer. På den måten kan jeg drive min egen festival, slik jeg gjør i Arkhangelsk. Det gjør seg veldig med erfaringen fra Norge, sier hun.

Frivillige på Bukta

Julia fra Russland får mye glede av å være frivillig, blant annet på Buktafestivalen i Tromsø.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Folk i Russland synes jeg er gal

Da Julia var 22 år gammel tok hun master i Skandinaviske studier i Russland og bachelor i Nordområdestudier. Norskinteressen kom for full etter tre måneder i en praktikantstilling ved Barentssekretariatet.

Noe Julia synes er fantastisk med Norge, er frivilligheten, noe hun mener er bortimot ikke-eksisterende i Russland.

– Folk i Russland synes jeg er gal som jobber så mye som frivillig. I mitt hjemland er det ikke en kultur for å jobbe gratis på samme måte som det er i Norge. Jeg vil gjerne prøve å videreføre denne trenden til Russland, og er allerede litt i gang med det, sier Julia.

Mange spør henne om hvordan hun har råd til å reise så mye for å være frivillig. Julia er opptatt av at livet ikke bare handler om å tjene penger.

Frivillige på Bukta

Som regel bruker Julia å ha ansvaret for artister på festivaler. Under Buktafestivalen har hun ansvaret for vaffelsteking med denne gjengen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Jeg sparer litt penger, slik at jeg kan jobbe gratis på festivaler. Når du hjelper folk, får du hjelp tilbake. Hvis du gir din energi, så får du noe tilbake i form av både kontakter, samarbeid og erfaringer, forteller hun.

Imponert festivalsjef

Festivalsjef for Bukta, Lasse Lauritz Pettersen, er imponert over historien til Julia. Han forteller at Bukta er basert på 15.000 dugnadstimer og at de setter stor pris på de frivillige.

– Dette synes vi er kjempeartig.Vi setter pris på alle frivillige, uansett om de kommer fra Tromsø eller Russland, sier han.

Han er enig med Julia om at det er viktig med impulser fra andre festivaler for å drive en selv.

– Vi har et veldig tett nettverk både i Nord-Norge og i resten av landet av festivalkollegaer. Det å få andre impulser, andre tanker og tilbakemelding fra folk som driver med det samme, gjør at vi får progresjon som arrangører, forteller festivalsjefen.

Dyrnes og Pettersen

Festivalsjef for Bukta, Lasse Pettersen (til høyre), setter stor pris på de frivillige.

Foto: Petter Strøm

– Gleder meg til å steke vafler

I august skal Julia jobbe som frivillig for Sjakk-OL i Tromsø som vertskap, men først skal hun gjøre seg ferdig med Bukta hvor hun har ansvaret for vaffelsteking.

Tidligere har hun jobbet backstage med artister, så det blir en ny erfaring for Julia.

– Jeg synes det er kjempemorsomt. Det blir en ny erfaring, og en mulighet for å se en annen side av festivallivet. Jeg registrerte meg til festivalen for kun tre dager siden, derfor ble det slik denne gangen, sier hun.