Frivillige misfornøyd med festivalforhold

Flere tusen ungdommer jobber gratis på norske festivaler i sommer, og flere hundre står på ventelister. Samtidig får LOs sommerpatrulje stadig flere klager fra festivalfrivillige.

Hove 2014

FRIVILLIGE PÅ FESTIVAL: Tusenvis av ungdommer jobber for gratisbilletter på norske festivaler i sommer. Ikke alle er like fornøyde med ordningen. Illustrasjonsbilde fra Hove 2014.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

På ei grønn gresslette på Hovefestivalen viser Jonathan Grunnli fram ei tralle full av forfriskninger han skal dele ut til andre frivillige.

Han jobber, som flere tusen andre ungdommer i sommer, frivillig på festival. Til gjengjeld får han blant annet gratis festivalpass.

Les: Hove-sjef: – Tungvint å drive festival i Norge

Får faktura etter sykdom

Men ikke alle frivillige rundt omkring på landets festivaler er like fornøyd som Grunnli, forteller ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO.

Han får stadig flere henvendelser fra ungdom som er usikker på hvilke rettigheter de har når en tvist oppstår med festivalene.

– Vi ser at henvendelsene til oss er økende, og vi får spørsmål om hvilke rettigheter man har når man jobber frivillig.

Pedersen viser til flere eksempler på misfornøyde ungdommer som har fått faktura på festivalpass fordi frivilligjobben av forskjellige årsaker ikke har blitt godkjent.

– Vi ser for eksempel at frivillige som er blitt syke da har blitt sendt ut og selv måttet betale for festivalbilletten og andre goder de har hatt som frivillig.

ØYAFESTIVALEN

NOEN JOBBER NOEN NYTER: Ingen ting å si på stemningen under fjorårets Øyafestival. Mange frivillige klager nå på arbeidsforholdene på norske festivaler.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Populært å være frivillig

LO varsler at de nå vil fokusere mer på de frivilliges situasjon.

– Det er klart at ungdom kan bli utnyttet, og det tar vi på alvor. Vi kommer til å sette mer fokus på denne typen saker.

Å være frivillig på festival er uansett svært populært blant norske ungdommer.

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har over 200 på venteliste, mens Øyafestivalen i Oslo allerede i april måtte stenge frivilligregistreringen på grunn av stor pågang.

I disse dager går Hovefestivalen av stabelen, og frivilligsjef Espen Nystad har ansvaret for de 2000 frivillige.

Han kjenner seg ikke igjen i LOs bekymringer, og sier at man på Hove gjør tiltak om noen er misfornøyde.

– Jeg sier ikke at det LO forteller om er feil for alle festivaler, men jeg forholder meg til de blide menneskene jeg treffer her. Ikke alle er fornøyde, men da snakker vi med dem og spør hva vi kan gjøre for at de skal ha det bedre, sier Nystad.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.