Hopp til innhold

Sørger for finstemt lyd i de 1.812 orgelpipene

To sveitsiske orgelstemmere jobber iherdig med finstemmingen, for å få det nye orgelet i Nordlyskatedralen ferdig i tide.

Orgelstemmere

Orgelstemmer Jürg Leutert (t.v.) og orgelbyggemster Ferdinand Stemmer fra Sveits sørger for at orgelet i Nordlyskatedralen blir klar til å spilles på til Palmesøndag.

Foto: Marte Lindi

En lang og mørk tone fyller rommet og møter de som åpner døra inn til kirkerommet i i Nordlyskatedralen, Altas kirkelige storstue.

Her har det ikke vært ordentlig orgelmusikk, selv om katedralen ble åpnet for over ett år siden, men det har sin forklaring:

– Man venter gjerne litt med å installere orgelet. Det er ganske ømfintlig for endringer i luftfuktigheten, støv og den typen forandringer. Man ønsker at en kirke skal stå ett års tid før man begynner å installere orgelet, sier kirkeverge Gunnar Tangvik i Alta kirkelige fellesråd.

orgelpiper

Verktøyet ligger mellom pipene der orgelstemmerne for øyeblikket holder på å sette dem sammen.

Foto: Marte Lindi

Setter inn 1.812 orgelpiper

Nå jobbes det med å få satt på plass alle de 1.812 pipene i det flunkende nye orgelet.

I kirkerommet er fasaden på plass. Den har fått form som et bølgende nordlys, som jo er gjennomgangstema for mye av utsmykningen i kirkens arkitektur.

– Her ser vi nordlysbølgen som går igjen i fasadepipene, sier Tangvik og viser opp til venstre i kirkerommet, der orgelet troner ut fra en stor nisje i veggen. Størrelsen på instrumentet før man først et inntrykk av når man kommer oppt rappen og ser innover i de to rommene som dekkes av orgelpiper.

Her er det trepiper og metallpiper i skjønn forening og i alle mulige størrelser.

I det aller helligste

Over ett år etter at Nordlyskatedralen ble vigslet, legges nå siste hånd på orgelet i kirka.
Orgelet, til 4 millioner kroner, er i ferd med å finne sin plass i Altas kirkelige storstue.

Foto/redigering: André Bendixen

Mellom alle pipene er de sveitsiske orgelstemmerne Jürg Leutert og Ferdinand Stemmer travel med finpussen, for å finne den rette lyden.

Orgelbyggemester Ferdinand Stemmer har allerede vært i Alta i seks uker for å jobbe med å få alle de små og store delene satt riktig sammen.

– Vi er inne i det aller helligste nå, sier Jürg Leutert med et smil mellom to av de bakerste piperadene på orgelet.

De to jobber effektivt med å sette orgelet sammen. De snakker litt med hverandre på tysk, men slår kjapt over til norsk for å forklare hva de holder på med.

Finner samklangen

Ferdinand Stemmer er håndverker i et yrke med lange tradisjoner. Han viser med kyndige bevegelser hvordan en liten metallplate skal få den rette bøyen for å gi riktig lyd i orgelpipene. Pipene som står sammen i en «stemme» skal ha den samme bøyen på denne lille platen.

– Nå lyder de i eksakt samme karakter, og det kommer av at bøyningen er eksakt lik som de andre, forteller orgelbyggemester Stemmer.

I alt er det 29 forskjellige stemmer i orgelet, med flere piper på hver stemme.

Gleder seg

Tangvik sier gleder seg veldig til orgelet som koster rundt 4 millioner kroner står klart. Spesielt etter inntoningen av alle pipene de siste ukene.

– Ja, hehe, alle toner skal jo tones inn så det er klart at de må jobbe med hver enkelt pipe, for at alt skal få samklang, smiler kirkevergen, og fortsetter;

– Orgelet består av utrolig mange deler. Det så vi godt da traileren som fraktet det kom og lastet alt av, sier kirkevergen.

Han mener orgelstemmerne derfor gjør en imponerende jobb med stemmingen.

Gunnar Tangvik

Kirkeverge Gunnar Tangvik tror det blir fantastisk å få orgelmusikk som fyller kirka.

Foto: André Bendixen / NRK

Store forventninger

Kirkevergen er ikke i tvil om forventningene når orgelet er ferdig til å tas i bruk.

– Det blir fantastisk. Vi har jo hørt den uka her at de har kommet så langt at de har testet og spilt på orgelet. Det høres veldig bra ut. Enda så er det jo bare en tredjedel av stemmene som er ferdig av de totalt 29 stemmene de skal intonere.

– Det er veldig artig å høre når de spiller på det, og vi hører at det blir flott. Det er jo et godt akustisk rom som egner seg veldig godt til orgelmusikk. Det blir voldsom trøkk i kirkerommet, slår han fast.

Innvies av biskopen

Vigsling av Nordlyskatedralen

Snart fylles kirkerommet med orgelmusikk. Her fra vigslingen av kirka 10. februar 2013.

Foto: Robin Mortensen

Orgelet skal være klar til innvielsen på Palemsøndag, 13. april, som er om tre uker.

– Rekker orgelstemmerne å bli ferdig?

– Det må de. Det er likevel bare tida og veien, så de jobber lange dager. Men vi har stor tro på at de skal bli fedige, slår han fast.

Til vigslingen av orgelet legges det opp til en flott innvielse.

– Da har biskopen sagt at han skal ta en tur og være med på vigslingen av orgelet. Han blir da en av flere prominente gjester under vigslingsgudstjenesten, sier Tangvik.