Hopp til innhold

Nordlyskatedralen endelig åpnet

Kronprinsesse Mette-Marit lot seg imponere av den nye kirka i Alta.

mette marit

Kronprinsesse Mette-Marit var på plass for å åpne den nye katedralen.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Etter to års bygging ble endelig Nordlyskatedralen i Alta sentrum åpnet søndag. Kirken var fullsatt under vigslingsgudstjenesten, og fra kongehuset deltok kronprinsesse Mette-Marit.

Den nye kirka har fått mye oppmerksomhet for sitt spesielle utseende. Det runde og spiralformede bygget er inspirert av nordlyset, og bygget er dekket av titanplater.

Kronprinsesse Mette-Marit var imponert over hva menigheten har fått til.

– Det var en fantastisk opplevelse. Jeg har skjønt det slik at det er mange i Alta som har ventet veldig lenge på Nordlyskatedralen, noen opp mot 40 år. Det var en utrolig vakker opplevelse og et vakkert bygg. Den ga også et godt grunnlag for å være nær Gud. Det var en nydelig seremoni, og jeg er glad jeg fikk lov til å delta, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)

nordlyskatedralen

Det er et monumentalt bygg som har reist seg i Alta.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Nesten som å komme til himmelen

En av ildsjelene bak nykirka, Nils Toft, hadde nesten ikke ord for å beskrive søndagens vigsling. Han ble engasjert allerede i 1973 med å skaffe ny kirke i Alta.

– Jeg gråt nesten. Av å høre den flotte klangen i rommet, og å se lyset. Det var nesten som om jeg var i himmelen. Det var helt fantastisk, sier han.

Sogneprest Anne Skoglund ledet gudstjenesten sammen med biskop Per Oskar Kjølaas.

– Dette har blitt en fantastisk dag med mange sterke opplevelser underveis. Jeg har et veldig sterkt inntrykk av at mange sitter igjen med noe som er vanskelig å sette ord på, sier Skoglund.

(Artikkelen fortsetter under)

åpning nordlyskatedralen

Fra vigslingen søndag.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Imponert over akustikken

Tidligere kordirigent, Ottar Grimstad, har stått på både i menighetsrådet og i kommunestyret, med Nordlyskatedralen. Han var imponert over akustikken.

– Jeg har vært skeptisk på grunn av de runde hjørnene, men det jeg opplevde i dag gjorde meg aldeles glad. En av de største dagene i mitt liv. Enestående, oppsummerer han.

Stolt av Nordlyskatedralen

Fra regjeringen kom kirkeminister Rigmor Aaserud (Ap). Hun beskrev Altas nye kirke som et monumentalt bygg.

– Det er veldig flott utenpå, og ikke minst inni. Det inviterer til å komme inn, og det var veldig fint. Samtidig er det en vakker kirke. Det var en kjempeflott opplevelse, både kirka og gudstjenesten, og jeg håper den kommer til å være noe altaværingene er stolte av, sier hun.

En av de som var aller stoltest søndag var Alta-ordfører Laila Davidsen (H).

– Den er blitt vakrere enn jeg trodde den skulle bli. Den er gjennomtenkt, og fin innvendig også. Jeg tror den vil bety mye, både for menighetsarbeidet, men også for lokalsamfunnet ved at vi får en mer folkekirke og at det kommer mange til Alta for å oppleve Nordlyskatedralen, sier hun.