Hopp til innhold

Stort kongekrabbebeslag

Kystvakta har gjort et nytt stort kongekrabbebeslag i Nordkapp. 53 ulovlige kongekrabbebur er nå hentet av KV Farm.

Teiner på dekk

Noen av de beslalagte teinene på dekk av KV Farm, etter beslag ved Magerøya i Finnmark i forrige uke.

Foto: Kystvakta, KV Farm

– Nå har vi jobbet den siste uka med å lokalisere og finne ulovlige kongekrabbesetninger, som har stått i området fra Magerøya og inn mot Porsanger og Kamøyfjorden, forteller skipssjef John Kristian Lønning på KV Farm.

Totalt har de beslaglagt 924 krabber som utgjør en vekt på 2.090 kilo krabbe.

– Vi har funnet totalt seks lenker med totalt 53 kongekrabbebur med utstyr, som har stått umerket i dette området, sier Lønning.

– Det er beklagelig at det drives med umerkede teiner i kvotebelagt fiskeområder. Det tyder på at noen vil berike seg på det som egentlig tilhører yrkesfiskerne, sier Arvid Ahlquist i Fiskarlaget Nord.

Han tror dette kan være alt i fra enkeltpersoner som synes det er lukrativt med ekstra krabbe, eller det kan være noen som driver svart omsetning på dette.

– De kvantum som er beslaglagt kan tyde litt på det siste. Det er jo ikke ønskelig i det hele tatt, fastslår Ahlquist.

Verdi på rundt 300.000

Lønning sier det er vanskelig å anslå hva verdien er på dette, ettersom krabbene har forskjellige størrelser, der de sorteres før de leveres inn til mottakene.

Et forsiktig estimat av verdien på bruk og krabbe vil han likevel si ligger på rundt 300.000 kroner.

Lønning var i Finnmark også i desember der de gjorde et stort beslag i det samme område, da som skipssjef på KV Magnus Lagabøte.

Beslag etter tips

krabbebeslag

Her hentes teiner fra Krabbebeslaget ombord i KV Farm.

Foto: Kystvakten, KV Farm

Begge beslagene er basert på tips fra publikum om ulovlige kongekrabbebruk. Kystvakta har også et tett samarbeid med fiskeridirektoratet i disse sakene.

– Vi får inn mye tips, og mer tips nå enn tidligere fra folk flest. Mange har sett seg irriterte på dette. Det går jo ut over prisen vil jeg tro, ettersom det kommer mer karbbe inn på markedet enn det skal være, sier skipssjefen.

Juksingen foregår ved at det settes ut umerkede bruk. Det skal være navn på fartøy eller telkefonnummer på lenkene som settes ut i det regulerte området. Dette området går fra Magerøysundet og østover til grensa.

– I det området skal man ha kvote for å kunne fiske etter krabbe. Dessverre så står det en del umerkede bruk med kongekrabbelenker her, sier han.

Maks krabbeuttak

Krabben har spredt seg vestover, og det nevnte området har hatt reguleringer med maks uttak av krabbe. Målet er at vestover skal det ikke være krabbe, der det har vært lov å fiske det man klarer for å hindre større utbredelse av krabben videre vestover.

Dessverre er det likevel en del ulovlig krabbefiske i det kvotebelaget området østover.

– Vi ser at hvert eneste år så er det store beslag, der vi hadde vårt største beslag nå i desember her oppe. Vi har og hatt flere i 2012 og 2011, så det har blitt tatt en del beslag i umerkede bruk. Det er likevel vanskelig etterforskning, ettersom det ikke er noen kjent gjerningsmann, understreker Lønning.

De leverer nå beslaget og en anmeldelse til politiet i Nordkapp som etterforsker saken videre.