Hopp til innhold

Stoler ikke på politiet

Politiet er ikke å stole på, derfor vil ikke Kautokeino-jenter anmelde voldtektene.

Politiuniform
Foto: Kristian Ervik / NRK

Det seksuelle misbruket av ungjenter i Kautokeino kan være større enn det som hittil er kjent.

Jentene vil nemlig ikke melde overgrepene til det lokale politiet.

Ventet lenge

Først da Kripos begynte å etterforske ukulturen i bygda, fortalte noen av dem sin historie, - her er en av dem:

 – Først og fremst var jeg var redd for ikke å bli trodd. Det var ingen andre slike saker somhadde kommet opp ennå. Så derfor har jeg ventet lenge med det. Hadde ikke disse andre sakene kommet opp, så hadde ikke min sak heller kommet opp.

Denne historien forteller en kvinne i kveldens Brennpunkt-dokumentar Kautokeino-oppgjøret del 1. Den tar for seg opprulling av en rekke sex-overgrep mot mindreårige jenter. Kvinnen, som vil være anonym, ble voldtatt da hun var 13 år. Og først da KRIPOS kom til bygda, våget hun å anmelde overgrepet.

Blir ikke tatt på alvor

 For kvinnen var de tette slektsbåndene grunnen til mistilliten.

– Når man går til lokalpolitiet her så er man ikke 50 prosent sikker engang, på at saken blir tatt på alvor. At det blir gjort en god nok jobb, sier hun.

Totalt er 12 menn involvert i Kripos-etterforskningen. Journalist i dokumentaren, Kent Valio, forteller at de har snakket med enda flere jenter som ennå ikke har anmeldt overgrepene de har blitt utsatt for til politiet. Politimester i Vest-Finnmark, Arild Aaserød, vet at jentene ikke vil snakke med dem.

– Det synes jeg er svært trist, og jeg forventer at vi nå har endret på det. Vi har et betydelig innslag av kvinnelige ansatte, og vi får nå på nyåret en kvinnelig lensmann, som jeg sikker på vil ha et veldig bevisst forhold til disse problemstillingene, sier Aaserød.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark