NRK Meny
Normal

Solstorm gir turiststorm i nord

Aldri har det kommet så mange turister til Nord-Norge om vinteren. Landsdelen er reiselivsvinner i Vinter-Norge, og årsaken ligger i nordlyset.

Nordlys over Kvithellan ved Hasvik

Det er opplevelser som dette som trekker utlendingene nordover. Her fra Kvithellan ved Hasvik i Finnmark.

Foto: Anne Olsen-Ryum

– Det har vært en formidabel økning og vi merker trykket fra markedet godt, sier markedsstrategisk leder John-Steve Linløkken i Nordnorsk Reiseliv.

Når det er som mest labert for reiselivet, gjør tallene et kraftig byks nord. I januar hadde nordnorsk reiseliv 137.877 overnattinger - en økning på over 23.000 sammenlignet med samme måned i fjor. I januar kom det over 40 prosent flere feriegjester til Nord-Norge, og blant disse utgjør utlendingene en økning på 50 prosent.

Årsaken ligger i nordlyset, som på grunn av ekstra kraftige solstormer gir heftig nordlysaktivitet.

– Hovedvekten av de reisende kommer fra engelskspråklige land. Programlederen Joanna Lumley sin nordlysjakt for noen år siden vises fremdeles i disse landene, forklarer Linnløkken og legger til at japanerne ikke utgjør en like stor del av veksten som håpet.

– Markedet der har vært preget av jordskjelvet som rammet landet i fjor.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

(VIDEO: Se nordlyset danse i nord)

Øker kun i nord

I Tromsø omsetter nordlysturismen årlig for vel 100 millioner kroner, men tallene fra Nordnorsk Reiseliv viser at vinterturismen vokser i alle de tre nordligste fylkene.

Spesielt for tallene er at reiselivet i nord vokser i motsetning til resten av Vinter-Norge.

Totalt økte antall gjestedøgn i Nord-Norge med 19 prosent, mot åtte prosent i landet totalt. I Finnmark var økningen på ni prosent, i Nordland på 16 og i Troms på hele 25 prosent.

Avdelingsdirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge bekrefter at tallene er tidenes beste for nordnorsk reiseliv.

– Årelang innsats mot presse, kringkasting, turoperatører og direkte mot publikum parret med store presseoppslag internasjonalt rundt solstormene gjør at turistene formelig stormer til.

Jubeltallene gir derimot Nordnorsk Reiseliv en liten bekymring.

– Troms, med Tromsø som motor, leder an i økningen. Det skyldes et stort antall nordlysprodukter og gunstige flyruter. Samtidig ser vi at trykket fra markedet kan gi oss kapasitetsproblemer.