Slik påvirker lyse kvelder nattesøvnen din

Det er midtsommer, og her i nord ser vi ikke noe til mørket. Men hva har dette å si for nattesøvnen?

Midnattssol fra Børvasstindan

– Lyset påvirker søvnen vår, sier søvnforskar Bjørn Bjorvatn

Foto: Lars Gustav Lange

– Lyset påvirker søvnen vår, sier søvnforskar Bjørn Bjorvatn til forskning.no.

Bjorvatn holder til daglig til ved Instituttet for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Han er ikke i tvil om at så lyse dager som vi opplever i nord på denne tiden av året.

Likevel finnes det også et par positive sider med alt lyset.

– Sommerlyset verner oss mot depresjon og gjør at vi er mer på hugget, sier han.

Kan være en vanskelig tid

De fleste forbinder sommeren med mye energi og glede. Dette skyldes ikke bare det gode været. Mest av alt er det lyset som gir oss energien.

– Lyset gjør at vi blir glade. Vi har lengta etter det hele vinteren, forteller Bjorvatn.

Men det at vi får energi er ikke alltid positivt. Personer som allerede sliter med søvnproblemer sliter ekstra mye å sove på sommeren.

– Om man allerede har problemer med å sove hjelper det ikke at lyset flommer inn på rommet. Og siden lyset virker oppkvikkende og at man våkner av at rommet blir lyst, vil det forstyrre søvnen.

– Sommeren kan være en vanskelig tid, legger han til.

Døgnrytme er det viktigste

Det er tydelig at lyset har sitt å si for søvnmengden vi får oss. Likevel er det sjeldent den eneste grunnen om man sliter med søvn på sommeren. I følge Bjorvatn er døgnrytmen uansett det viktigste for å få seg en god natt søvn.

– Uansett årstid er døgnrytme det viktigste. Det er viktig å ha en søvnrytme. Forstyrrer du den, forstyrrer du den dype søvnen. Det fører igjen til at man ikke blir uthvilt neste dag, forteller Bjorvatn.

Og hvis døgnrytmen har vært på plass hele året, men har blitt ødelagt på grunn av sommeren i nord, så finnes det en veldig enkel måte å fikse dette.

– Det viktige er å ha det mørkt på soverommet. Med blendegardiner klarer vi det selv om det er midt på sommeren.