– Pass deg for useriøse steinleggerbander

Skatt Nord advarer mot useriøse steinleggere med forlokkende tilbud.

Steinleggere

Skatteetaten advarer mot useriøse steinleggere med stadig mer utspekulerte og forlokkende tilbud.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Erfaringer viser at det er god grunn til å advare mot å hyre steinleggerne, sier regiondirektør i Skatt nord, Rune Sørra.

Ifølge Skatt nord blir useriøse steinleggere stadig mer utspekulerte, og kommer ofte med forlokkende tilbud.

Men uansett hvor lukrativt et tilbud virker, bør du tenke deg om to ganger før du slår til.

Steinleggere

– Vår erfaring viser at steinleggerne verken betaler moms, arbeidsgiveravgift eller skatt, sier Rune Sørra i Skatt nord.

Foto: Privat

Skalkeskjul

– De finner stadig nye smutthull, for å fremstå mest mulig troverdig og reell. Egentlig er det kun et skalkeskjul for å fortsette å drive ulovlig, sier Sørra.

Skatt nord er kjent med nye metoder som brukes, og ber publikum være på vakt.

Mange av steinleggerne opererer både med organisasjonsnummer og bankkonto. I den senere tid har de i tillegg begynt å registrere virksomheten sin i merverdiregisteret, for å fremstå som seriøse aktører i møte med potensielle kunder.

Vil ha tips

– Selv om det i utgangspunktet kan virke forlokkende, ber vi folk tenke seg om før de handler med kriminelle. Vår erfaring viser at steinleggerne verken betaler moms, arbeidsgiveravgift eller skatt, sier Sørra.

Skatteetaten arbeider tett sammen med både Arbeidstilsynet og politiet for å kontrollere de omreisende steinleggerne. Men de ønsker også tips fra publikum som observerer steinleggere i sitt nærområde.

– Vær skeptisk

Skatteetaten oppfordrer folk til å utvise sunn skepsis når det kommer til hvem man engasjerer til å jobbe for seg.

Det å handle svarte tjenester kan utgjøre et medansvar. Dersom du betaler beløp på over kr 10.000 kontant kan du bli medansvarlig for skatteunndragelse – det kan koste deg dyrt.

– Da risikerer du å måtte dekke opp for unndratt skatt. Vi har sett flere eksempler på at personer har blitt ansvarliggjort på denne måten. Dette er noe vi i ennå større grad vil effektuere i år, sier Sørra.