NRK Meny
Normal

«Kjære Jens. La nå de ungene få bli. Hilsen Rebekka».

Skuespiller Rebekka Nystabakk er bekymret for norsk asylpolitikk og sender nesten daglig postkort til statsministeren.

Rebekka Nystabakk

Skuespiller Rebekka Nystabakk er aktuell som Pippi på Hålogaland Teater.

Foto: Caroline Rugeldal / Nrk

På postkortene er Nystabakk kritisk til norsk asylpolitikk og stiller spørsmål om hva statsministeren gjør for å sikre at asylbarn i Norge har det bra og at FNs barnekonvensjon følges.

– Jeg synes ikke vi skal behandle asylbarna dårligere enn våre egne barn. Barnets beste må gå foran alt annet. Jeg vil minne Stoltenberg på om at det er mange som ikke enige i den asylpolitikken som føres, sier Nystabakk.

– Kjempebra, sier Yaldas mor

Maria Gazul titter opp på kopier av de over 80 postkortene som nå stilles ut på veggen i plan 1 i Tromsø Bibliotek og Byarkiv. Gazul leser høyt fra ett av kortene.

– «Kjære Jens. Jeg minner om disse asylbarna. Har du tenkt noe mer over det?»

Gazul er mor til asylbarnet Yalda (10) – som er ett av barna som er i en situasjon som Nystabakk er bekymret for.

Yalda har sett Pippi-forestillingen på Hålogaland Teater og moren forteller at hun er glad for at hun som spiller Pippi engasjerer seg.

– Pippi er et barnesymbol, barna vet at hun er positiv og glad, og jeg synes barn skal få være som Pippi. At hun engasjerer seg er kjempebra. Kanskje vil Jens høre på Pippi?, sier Maria Gazul.

Intet svar å få fra Jens

«Kjære Jens. Nå har vi vært brevvenner i over ett år. Nå er det vel på tide med et svar? Hilsen Rebekka.»

Så langt har Nystabakk ikke fått svar fra statsministeren på sine postkort.

– Vi har vært brevvenner i ett år, men det er ett litt ensidig forhold, ler hun.

Statsministerens kontor bekrefter at postkortene er mottatt og registrert, men at disse oppfattes som en aksjon og at det er årsaken til at skuespilleren ikke har fått noe personlig svar.

– Jeg gjør ikke dette for å få et personlig postkort med en elg fra statsministeren.

Glad det oppfattes som aksjon

Nystadbakk sier hun er glad postkortene oppfattes som en aksjon.

Hun vil nå sende ny henvendelse med spørsmål og svar rundt politikken for asylbarna, for å få et mer konkret svar på hvordan politikken rundt de lengeværende asylbarna nå vil bli.

– Hvorfor mener du at hensynet til disse barna skal gå foran såkalt innvandringsregulerende hensyn?

– Barn som er på flukt er ikke ansvarlig for den situasjonen de selv er i. Å si at de er her ulovlig er en måte å kriminalisere barn på, mener Nystabakk.

Tror Pippi ville gjort det samme

Nystabakk som er aktuell som Pippi på Hålogaland Teater tror også den originale Pippi ville sagt fra om hun var bekymret for asylbarna i Norge.

– Pippi er nærmest et ikon for barns stemme. I denne saken mener jeg vi hører barn for lite, sånn sett mener jeg at Pippi er relevant, sier Nystabakk.

– Er du redd for å gjøre Pippi for politisk i forhold til publikum som ikke er enige med deg i sitt syn på asylpolitikken?

– Pippi er politisk – og var det også i mye større grad da hun kom ut. Før var man redd Pippi fordi hun var så ekstrem, sier Nystabakk.