Hopp til innhold

Sammenbrudd i fylkesrådet i Troms

Høyre støtter ikke forslaget til budsjett for neste år. Og samtidig ber Arbeiderpartiet om at Høyres to fylkesråder går av.

Fylkeshuset i Tromsø

Fylkeshuset i Tromsø.

Foto: NRK

Fylkesrådet i Troms består av Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

Det har vært harde stridigheter i både Arbeiderpartiet og Høyre etter at fylkesrådet la fram sitt budsjettforslag. Dette budsjettforslaget innebærer nedlegging av videregående skoler, og kutt i mange studietilbud.

Også i samferdselssektoren i Troms blir det store kutt.

Opprør

Skilt skolenedleggelse

Mange reagerer sterkt på de foreslåtte kuttene i skolene i Troms.

Foto: Stine Hommedal

Fylkesrådene til Høyre, Magnus Mæland og Terje Olsen, har stilt seg bak forslagene. Men i fylkestingsgruppa har det vært opprør.

Og tirsdag kveld ble det vedtatt på et gruppemøte at Høyres fylkestingsgruppe ikke kan støtte fylkesrådets fremlagte budsjettforslag.

– Høyres fylkestingsgruppe har konkludert med at de ikke kan støtte helheten i det forslaget som nå er lagt frem fra fylkesrådet i Troms. For Høyre er det viktig at utdanningssektoren skjermes i større grad enn det er lagt frem forslag om. Høyre innser at det er behov for nedskjæringer innen flere områder for å få budsjettet i balanse. Høyre vil jobbe videre fremover for å komme frem til et budsjettforslag som vi kan stå bak, sier Høyres gruppeleder Håvard Gulliksen tirsdag kveld.

Umiddelbart

Tirsdag kveld ble det også klart at Arbeiderpartiet ber fylkesrådene Terje Olsen og Magnus Mæland fra Høyre om å gå av.

– Troms Høyre har medelt oss at de ikke lenger støtter helheten i budsjettforslaget som fylkesrådet la frem i forrige uke. På bakgrunn av dette vil Høyres representanter i fylkesrådet fratre sine poster med umiddelbar virkning, sier leder av Troms Ap, Bjørn Inge Mo.

Det betyr at fylkesrådet vil bestå av en mindretallskoalisjon bestående av Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti fram til fylkestinget samles 10. desember.

– Troms fylkeskommune står overfor store økonomiske utfordringer. I tillegg til dette må fylkestinget håndtere en uavklart og krevende parlamentarisk situasjon, sier Mo.