Hopp til innhold

Russerne vil stenge Nikel-verket innen 2016

I årevis har Nikel-verket like over grensa i Russland forurenset nærområdene i Finnmark. Derfor er jubelen stor over at verket nå legges ned.

RUSAL NORILSK/ABRAMOVICH A file photo shows a general view of Norilsk Nickel's copper plant in Russia's Arctic city of Norilsk

Nikel-verket rett over grensa fra Russland slipper stadig ut giftig svovelrøyk.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Cecilie Hansen

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen.

Foto: Arnstein jensen

Produksjonen ved verket vil bli flyttet til Montsjegorsk, som ligger om lag 200 kilometer lenger inn i Russland, sør for Murmansk, melder Barents Observer.

Norske myndigheter har i flere tiår forsøkt å redusere utslippene fra Nikel-verket, som ligger bare et par kilometer fra grensen til Norge.

Lokalt i Sør-Varanger har forurensingen fra verket vært en plage over mange år, og dagens nyhet møtes derfor med glede.

– Jeg synes det høres kjempebra ut. Dette er ikke en ny tanke, og vi har hørt om dette før. Men vi håper at det denne gangen er noe hold i disse uttalelsene, sier ordfører Cecilie Hansen til NRK.

Plagsomt

Ordføreren bor selv i Pasvikdalen, et av områdene som har merket forurensingen verst. Seinest tidlig i juni opplevde innbyggerne i grenseområdet et massivt svovelutslipp fra verket.

– Vi har fysisk merket det med at lufta har vært dårlig og vi har hatt episoder hvor vi kjente at det stakk i halsen når man var ute. For naturen og miljøet er det et stort problem med tungmetaller, og på norsk side har det vært ille til tider, forteller ordføreren.

Bekymret for naboene

Smelteverk i Nikel i 1996

Svovelskyene ligger ofte tett over Nikel-verket like over grensa i Russland.

Foto: Skjalg Fjellheim / Scanpix

Hun er likevel redd for at forurensingen bare vil flyttes, ikke forsvinne.

– Det positive med dette er at vi ikke vil merke det så sterkt her på norsk side, men for våre venner på russisk side vil det fortsatt være forurensing, sier Hansen

Verket i Montsjegorsk kontrolleres av det samme selskapet som er aktive i Nikel, og avgjørelsen om å flytte produksjonen er behandlet av flere russiske statsråder.

Skal oppgraderes

Russerne hevder nå at det nye verket skal oppgraderes. Her skal norske myndigheter bidra i en felles arbeidsgruppe som møtes i Moskva i september.

Barents Observer skriver at dette er første gang også russiske myndigheter har lagt press på selskapet om å gjøre noe med utslippene fra Nikel-verket.

I miljøorganisasjonen Bellona er de likevel ikke alt for optimistisk med tanke på at flyttingen og oppgraderingen vil gjøre ting bedre.

– Vi har ikke så store håp om at det kommer til å skje. Vi har sett at Norilsk Nickel-ledelsen har holdt på i Nikel uten å gjøre oppgraderinger og rensetiltak for å øke profitten sin. Vi tror derfor ikke at de vil gjøre disse rensetiltakene andre steder, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

I slutten av mai ble tidenes største svovelutslipp registrert i Pasvik, noen kilometer fra Nikel. Da ble det målt 1.980 mikrogram svoveldioksid per kubikkmeter luft. Den lovlige grenseverdien er 350 mikrogram.

Nikel

Flere nyheter fra Troms og Finnmark