NRK Meny
Normal

Prioriterer ikke arbeidsmiljø-brudd

Politiet har henlagt saken der et nederlandsk firma var anmeldt for grove brudd på arbeidsmiljøloven på Melkøya.

Melkøyaanlegget
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Petroleumstilsynet så svært alvorlig på saken mot selskapet som deltar i Snøhvitutbyggingen, da saken ble avdekket i desember i fjor.

Tilsynet leverte en politianmeldelse av forholdet, og Statoil sparket samtidig selskapet fra Melkøya. Årsaken var blant annet at de ansatte gjennom arbeidskontraktene forpliktet seg til å jobbe utover det som er normal arbeidstid.

Men i mai, ble saken lagt vekk.

- Andre ting viktigere

- Vi mener at det mest var brudd. Ut fra bevisets stilling og hvor saken står nå, har vi har valgt å henlegge saken, sier politiinspektør Morten Daae ved Vestfinnmark politidistrikt.

Politiet har valgt å prioritere saker som er knyttet opp til liv og helse.

- Og særlig i forhold til voldsproblematikk, og andre ting som vi mener er viktigere, sier Daae.

Skuffet

Petroleumstilsynet er skuffet, men ikke overrasket over henleggelsen. Pressetalskvinne Inger Anda sier saken viser at Petroleumstilsynet trenger utvidede fullmakter for å slå ned på ulovligheter og regelbrudd også ved norske landanlegg.

- Regjeringa skal legge fram et forslag til Stortinget i løpet av juni der de foreslår å gi Petroleumstilsynet utvidede fullmakter til å oppfylle allmenngjøringsloven. Denne saken illustrerer at vi trenger andre virkemidler for å ha handlekraft bak nettopp disse forholdene, sier Anda.