Hopp til innhold

Skal lagre sikkerhetskopi av kongelig gress i dommedagshvelvet

Frøhvelvet i Longyearbyen inneholder sikkerhetskopier av mer enn én million planter. I vinter ankommer «kongelig» gress – fra prinsen av Wales hage.

Dommedagshvelvet er ferdig

«NOAHS ARK»: Svalbard globale frøhvelv ble åpnet i februar 2008, og kostet litt over 48 millioner kroner å bygge. I dag inneholder frølageret mer enn èn million frøprøver fra over 5 400 plantearter fra nesten hele verden. I praksis er det 12 000 års landbrukshistorie.

Foto: Mari Tefre/Svalbard globale frøhvelv

– Prins Charles har mye unikt plantemateriale på Highgrove. Epler, grønnsaker og gress. Etter flere samtaler har vi blitt enige om at han skal sende gressfrø til Svalbard. De skal høstes neste sommer og plasseres i hvelvet i februar 2020, sier direktør Åslaug Haga i den internasjonale stiftelsen Crop Diversity Trust, som er med på å drive frøhvelvet.

BRITAIN-ROYALS/

Britiske Prins Charles har et stort hjerte for det som gror, og er Crop Diversity Trusts høye beskytter.

Foto: CHRIS RADBURN / Reuters

For dem som ikke kjenner til frøhvelvet: I store fjellhaller dypt inne i fjellet ved flyplassen i Longyearbyen oppbevares frø av nytteplanter fra hele verden.

Frøene fungerer som en sikkerhetskopi av klodens matvareproduksjon, i tilfelle krig, naturkatastrofer eller klimaendringer skulle ta knekken på det biologiske mangfoldet.

Frøene, som kommer fra prinsens gård Highgrove, skal sendes til Longyearbyen i februar i 2020. Der vil de bli plassert i hvelvet som er blitt kåret til den sjette beste oppfinnelsen i verden av Time Magazine.

Frykter sykdommer skal utrydde sjeldne planter

Prins Charles har vært opptatt av planter hele livet, noe han fortalte inngående om i et intervju med BBC tidligere i år.

– Dette er en mann med et dypt engasjement for det biologiske mangfoldet. Han er opptatt av dette hver dag, forteller Haga.

Svalbard Globale Frøhvelv

Her skal de rojale frøene plasseres. Svalbard Globale Frøhvelv ble åpnet i 2008, og inneholder i dag mer enn én million frøprøver.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

I intervjuet fortalte han også om frykten for at sykdommer skal ta knekken på plantelivet, og legge skog og enger øde. Ikke bare på Highgrove og England, men i hele verden.

– Jeg frykter det skal bli ødemark, fortalte han i programmet «Gardeners' World».

Nå skal altså sikkerhetskopier av sjeldne frø fra prinsens egen gård tas vare på for framtiden i frøhvelvet på Svalbard.

Prinsen er også Croptrusts høye beskytter.

Mer enn én million sikkerhetskopier av planter

Den britiske genbanken Millennium Seed Bank skal høste frøene på Highgrove neste sommer.

Åslaug Marie Haga

Åslaug Haga er direktør i Crop Diversity Trust, som driver frøhvelvet på Svalbard sammen med landbruksdepartementet og den nordiske genbanken.

Foto: Jonathan Berger

I februar 2020 blir frøene deponert i hvelvet på Svalbard, som allerede inneholder mer enn én million sikkerhetskopier av nytteplanter fra hele verden.

Sånn avslutningsvis et lite PS: Frøhvelvet er for tiden en byggeplass, som en følge av at vann trengte inn i adkomsttunnelen i 2016. Nå brukes nesten 200 millioner kroner på å sikre hvelvet mot våtere og varmere klima. Den rojale deponeringen i 2020 vil markere avslutningen på utbedringsarbeidet.

Prinsen selv vil imidlertid ikke være til stede ved deponeringen slik det ser ut nå, forteller Haga til NRK.

Her kan du lese mer om dommedagshvelvet

Flere nyheter fra Troms og Finnmark