NRK Meny
Normal

Posten skal fram, nå også med elbil i Finnmark

Lange avstander og vinterkulde kan sette en stopper for postens ønske om å kjøre ut brev og pakker med elbil i Finnmark.

Lange avstander og vinterkulde kan sette en stopper for postens ønske om å kjøre ut brev og pakker med el-bil i Finnmark. I Vadsø er man igang med testingen av el-bil på enkelte postruter, så langt ser det ut som om posten kommer frem til jul.

Over hele landet bytter Posten ut sine tradisjonelle biler med elbiler. Nå skal man også teste om elbilene fungerer under tøffe vinterforhold i Finnmark.

I Vadsø er man igang med testingen av elbil på enkelte postruter, og så langt ser det ut som om posten kommer frem til jul.

– Posten har jo et mål om å redusere CO2 utslipp, og dermed så bidrar jo vi også med å ta dem hit til Finnmark. Selv om det kan være litt utfordrende med kulda, sier nestleder Ann-Cathrin Mosesen Trosten ved Posten i Tanas distribusjon.

Slik ser postens elbil ut i Vadsø

Ruta fra Vadsø til Jakobselv ble for lang, men på tre ruter kjøres slike elpostbiler nå i Vadsø.

Foto: Arnstein Jensen

Stor miljøgevinst

Store mengder post kjøres ut daglig i hele landet. Derfor vil det også være en miljøgevinst når Posten nå bytter ut forurensende besinbiler med elbiler.

Likevel er man litt forsiktig når man nå prøver seg fram med elbiler i Finnmark på grunn av de spesielle forholdene med vær og avstander.

– Det er jo vintrene som er utfordrende for oss, for på sommeren kan vi bruke hva som helst egentlig, sier postbud Sølvie Mathisen.

Stanset av kulda

– Vi har prøvd bilene på en rute til Jakobselv. Den er jo ikke så lang, kanskje 15 kilometer hver vei. Men på grunn av kulda nå, så har den ikke klart å kjøre hele ruta, sier Trosten.

Elbilene får foreløpig prøve seg på tre forskjellige postruter i Vadsø. Også i andre finnmarksbyer prøver man nå de nye miljøbilene, og tross kuldeutfordringene har postbudene tro på at dette er fremtiden.

– Det er bare femte dagen jeg kjører nå, men erfaringen den er positiv. Det er mindre støy, ikke eksos, jeg slipper å tanke, og bilen er god og varm, sier postbudet Sølvie.