Ønsker en elbilrevolusjon i næringslivet

Elbilsalget har tatt av på det private markedet. Nå håper Green Highway at også bedriftene kaster seg på bølgen.

Dag Rasmussen NRS Norge

Markedssjef Dag Rasmussen forteller at NRS Norge er veldig fornøyde med å ha innført elbiler i sin bilpark. Nå håper Green Highway at flere gjør som rengjøringsselskapet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kjell Inge Stellander

Kjell Inge Stellander i Green Highway håper at gratis utlån av elbiler vil åpne øynene til næringslivet for miljøvennlige alternativer på veien.

Foto: NRK
Kjetil Jensen.

Posten har byttet ut store deler av sin bilpark med elbiler for å spare miljøet. Kjetil Jensen i Telemark var fornøyd med sin elbil da NRK snakket med han like etter byttet i 2012.

Foto: P / NRK

– Det er veldig mange virksomheter som bør være aktuelle for denne type kjøretøy, sier Kjell Inge Stellander.

Han er prosjektleder for Trondheim i det norsk-svenske Green Highway-prosjektet, som jobber for miljøvennlig transport.

Fredag lanserte de sitt ferskeste stunt: Gratis utleie av elbiler til næringslivet i Trondheim.

Kassebil på strøm

– Vi ønsker å gi dem en anledning til å få testet ut en elbil, få erfaring og kunnskap, for å se om det passer for virksomheten deres, sier Stellander.

Fram til oktober skal elbilene som leies ut gå på rundgang hos bedrifter som leker med tanken på å bytte ut diesel og bensin med strøm.

Hver bedrift får ha leieelbilen i to uker, og håpet er at de skal få øynene opp for kassebil på strøm.

– Næringslivet er selvsagt opptatt av at dette virker. Det er jo arbeidsplassen og verktøyet deres. Men nå kommer de bilene som imøtekommer behovet deres for komfort og sikkerhet, argumenterer prosjektlederen.

– Bedre enn vi håpet på

Posten er et foregangsfirma på elbilfronten, men også mindre aktører har begynt å slenge seg med på den miljøvennlige trenden.

Hos rengjøringsselskapet NRS Norge har de en bilpark på rundt 20 biler.

Tre av dem går på strøm.

– Det fungerer mye bedre enn jeg hadde håpet på, sier markedssjef Dag Rasmussen.

Firmaet er miljøsertifisert, og ser flere fordeler med elbilene.

– Det er kostnadsbesparende med en veiavgift som er ubetydelig, forsikringer som ligger på et helt annet prisnivå enn en vanlig bensin- og dieselbil, og vedlikeholdskostnader som også er minimale sammenlignet med en vanlig bil.

– Kan være en konkurransefordel

De vurderer nå om de skal bytte ut flere av bilene sine med elbiler.

– Vi skal ikke stikke under en stol at det har en markedsverdi også, men det er klart at vi er veldig opptatt av miljøet og samfunnsansvaret vi har. Man må leve som man lærer, sier Rasmussen.

Nettopp det håper Stellander og Green Highway at også flere bedrifter tenker, slik at antallet elbiler i næringslivet økes.

– Det er en utfordring, men jeg synes at næringslivet her i Trøndelag mer og mer framstår som samfunnsansvarlige og villige til å gjøre sin del. De er konstant ute etter å forbedre konkurransesituasjonen sin, og i anbud og så videre stilles det jo krav til et miljøansvar, og jeg ser dette som næringslivets anledning til å svare på det og imøtekomme konkurransen fra andre.