NRK Meny
Normal

Politiet mener lærling var skyld i dødsulykke

Hun var 19 år, lærling og førte en semitrailer. På E8 utenfor Tromsø kolliderte hun med to personbiler. Politiet mener hun er skyld i at en person døde og at en annen kom alvorlig til skade i ulykken.

Ulykke Hundbergan

En person omkom, og tre personer ble sendt til sykehus etter ulykken i mars i fjor.

Foto: Per Einar Grønmo / NRK

En tredje person, en kvinne som kjørte en BMW ble også skadet i kollisjonen. Onsdag starter rettssaken i Nord-Troms tingrett etter dødsulykken på E8 ved Hundbergan i Tromsø 16. mars i fjor.

– Saken er spesiell ved at kvinnen som førte vogntoget og som politiet mener forårsaket dødsulykken var ung, lærling i en bedrift og hadde begrenset erfaring med å kjøre et tungt kjøretøy på det aktuelle føre, sier politiadvokat og aktor Christian Hanssen til NRK.

Fikk sleng

Bilen hun kjørte, en Scania trekkvogn hadde påkoblet en semihenger. Ut fra egen erfaring med vogntoget, veiens beskaffenhet, temperatur og føreforhold på stedet, holdt hun for stor hastighet, mener politiet i Tromsø som har etterforsket ulykken.

Av tiltalen går det fram at hun ikke var tilstrekkelig aktpågivende og varsom, slik at hun mistet kontrollen over vogntoget, fikk sleng, sakset og kolliderte med to motgående personbiler.

Verst gikk det ut over to personer som satt i en Audi personbil som ble truffet av semitraileren. Kvinnen i bilen omkom umiddelbart eller etter kort tid. Mannen som førte bilen ble påført betydelige og langvarige skader.

Tre lovbrudd

Som følge av det som skjedde er den 20 år gamle kvinnen fra Vesterålen tiltalt etter paragraf 281 i straffeloven for uaktsomt å ha forvoldt en annens død. Hun er også tiltalt etter paragraf 280 for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse.

I tillegg er hun tiltalt etter vegtrafikkloven for å ha overtrådt bestemmelsen om at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke oppstår fare eller voldes skade.

Aktoratet har innkalt ni vitner i saken. I tillegg skal to sakkyndige fra ulykkesgruppen i Statens vegvesen forklare seg i retten.