NRK Meny
Normal

Pårørende krever offisiell beklagelse etter sondedødsfall

– Nordreisa kommune burde beklage at de gjorde en så dårlig jobb at en mann døde.

Eldre hender

Eldre mann døde av bedervet sondemat på sykehjem. Bildet har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colorbox.no / Scanpix

I fjor høst fikk Ole-Martin Strøm den sjokkerende beskjeden at hans onkel, Bjarne Henriksen var død etter å ha fått bedervet sondemat på Sonjatun bo og kultursenter i Nordreisa.

– Dødsfallet var en stor påkjenning og belastning for oss pårørende. Tilbake sitter onkel sin enke helt alene, med mange ubesvarte spørsmål. Nordreisa kommune tok kontakt like etter dødsfallet, men etter det har det vært taust, sier Ole-Martin Strøm.

Krever beklagelse

Sonjatun

Sonjatun bo og kultursenter må forbedre rutinene sine når det gjelder sondemat.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Fylkesmannen i Troms har i tilsynssak slått fast at Nordreisa kommune har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven, og helsepersonelloven etter at en 90 år gammel mann døde etter å ha fått sondemat som var gått ut på dato.

– I og med at fylkeslegen sier at Nordreisa kommune ikke har fulgt lover og rutiner, burde kommen beklage overfor de pårørende at de har gjort en så dårlig jobb at en mann døde, sier nevøen til avdøde Bjarne Henriksen.

Jobber med nye rutiner

Rådmann i Nordreisa kommune, Anne-Marie Gaino, sier til NRK at hun beklager på det sterkeste både at sondesaken fikk et slikt tragisk utfall, og at de pårørende føler at kommunen ikke har tatt nok kontakt med dem i ettertid.

Rådmann i Nordreisa, Anne Marie Gaino

Anne-Marie Gaino er rådmann i Nordreisa kommune.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi legger oss skinnflate, og skal ta kontakt med enken etter avdøde for å beklage både dødsfallet, og kommunens mangel på informasjon til pårørende, sier Gaino.

Nordreisa kommune gjør nå tiltak for å endre rutinene rundt sondemat, for å hindre liknende hendelser i fremtiden – slik Fylkeslegen har krevd.