Veronica begynte å tenke på ordet «omstilling» – det førte til en utstilling

– Hva må gjøres for å kunne etterlate denne planeten som et bedre sted for barna våre? Det er et av spørsmålene som stilles når temaet er omstilling.

Utstilling om omstilling

Mens Veronica Melå, eier og eneste fast ansatte i Utenfor Allfarvei forlag, holder oversikt, monteres de siste innstallasjonene til utstillingen basert på boka omstilling.

– Jeg begynte jeg å tenke på ordet omstilling som brukes enormt mye i norsk presse og i offentligheten. Det handler veldig mye om økonomi og ressurser, ikke om menneskene som bor her, sier hun.

Veronica Melå

Veronica Melå fikk ideen til en bok om omstilling for ett år siden, nå er det i tillegg blitt et gedigent kunstprosjekt.

Foto: Martin Mortensen / NRK

«Bailla på seg»

Dermed var ideen til en bok plantet. Forfatteren, fotografen og forlagssjefen Melå inviterte åtte forfattere og åtte billedkunstnere fra Nord-Norge til å bidra til det som skulle bli en bok.

– Jeg ønsket at de skulle komme med sine perspektiver og syn på dette med omstilling. Jeg mente det var viktig å få med flere stemmer på hva menneskets rolle i dette er. Som tittelen på boka sier: Omstilling, menneskets rolle i natur, industri og teknologi.

Etter hvert «bailla det på sæ» for den engasjerte Harstad-kvinnen. Det som skulle bli en bok er nå blitt til en utstilling, flere konserter, og film.

– Vi er 50 stykker som er involvert i dette prosjektet der vi skal snakke om fremtiden, utviklingen og hvordan det skal gå, sier hun.

Monterer installasjoner

Liggende på kne på gallerigulvet er Kyrre M Kalseth, i Gratangen-firmaet ErlikPluss, i gang med å montere et av to dukkehus til utstillingen.

– Dette representerer rett og slett den positive siden vi ønsker å vise, med vindmølle på taket og blomster i vinduene, mens det andre viser det negative ytterpunktet, som kanskje folk frykter, overvåkning og det mørke og dystre, sier han.

Kyrre M. Kaldseth

Kyrre M. Kaldseth i Gratangen-firmaet, ErlikPluss, mener prosjektet er viktig.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Kalseth mener dette er et helt perfekt prosjekt å være med på for det lille designbyrået som jobber med produktutvikling og arkitektur.

– Vi leverer i alt ni installasjoner. For oss er dette viktig og kjempeartig å få være med på.