Nytt hjelpemiddel avslører flere ruskjørere

Utrykningspolitiet (UP) avdekker stadig flere sjåfører som har ruset seg på piller eller narkotika før de satte seg bak rattet. En enkel spyttest er alt som skal til.

Marthinsen

UP-sjef i Troms, Finnmark og Nordland, Geir Marthinsen, er glad for at flere ruskjørere blir tatt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Siden i fjor høst har UP i de fleste av landets distrikter, hatt muligheten til å bruke en såkalt drugtest under trafikkontroller. Nå øker antall førerkortbeslag og andre rusrelaterte saker i hele landet.

– Rusen i trafikken er nok ganske stabil, men før har det ikke vært like enkelt å avsløre de som bruker andre ting enn alkohol. Med dette nye hjelpemidlet oppdager vi langt flere. Det er gledelig, for rus er en av de største utfordringene vi har i trafikken i dag, sier UP-sjef Geir Marthinsen i Nordland, Troms og Finnmark.

I mange år har politiet brukt alkometer under trafikkontroller. Det er et håndholdt apparat som sjåføren skal blåse inn i. Alkometeret gir beskjed dersom utåndingsluften viser tegn til promille.

– Vi har selvsagt også vært på utkikk etter andre rusmidler. Ved å se etter tegn og symptomer, lese personen, og legge merke til for eksempel puls og pupiller, har vi kunnet få mistanke om ruspåvirkning, forteller UP-sjefen.

Mister førerkortet

Med det nye verktøyet vil spyttprøven gi utslag dersom sjåføren har tatt piller eller andre medikamenter.

– Gir testen utslag, tar vi vedkommende til lege for blodprøve. Den vil da vise hva slags stoffer det er snakk om, og om mengden er over straffbarhetsgrensa eller ikke. I mange tilfeller fører disse testene til førerkortbeslag.

Ifølge UP-sjefen i nord er de fleste ruskjørerne som tas på denne måten, personer som bruker illegale stoffer.

– Ofte bruker de piller og alkohol i tillegg før de setter seg bak rattet og tar seg fram i trafikken, til fare for deg og meg, sier Marthinsen.