NRK Meny
Normal

Ny satellitt-stasjon skal gi bedre skipsovervåking

En ny nedlastningsstasjon i Vardø for satellitter skal bedre skipsovervåkingen langs norskekysten. Stasjonen blir den første av sitt slag i fastlands-Norge.

Vardø trafikkstasjon

På trafikkstasjonen i Vardø overvåker de skipstrafikken langs hele Norges kyst.

Foto: Arnstein Jensen

Trafikksentralen i Vardø overvåker og identifiserer alle skip som går langs norskekysten. Dette gjør den ved hjelp av to satellitter som går i bane rundt jorda.

Ståle Sveinungsen

Trafikksentralsjef Ståle Sveinungsen er fornøyd med at den nye satellittstasjonen i Vardø.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Når en ny nedlastningsstasjon snart er på plass vil Kystverket kunne hente ned satellittdataene direkte til Vardø, istedenfor å gå via Svalbard som i dag.

– Det vil være viktig å ha kontroll på dataene her i Vardø, og det vil vi få med å ha vår egen nedlastningsstasjon, sier trafikksentralsjef Ståle Sveinungsen.

Stor trafikkøkning

Skipstrafikken i nord har økt betraktelig de siste årene, og flere og flere fartøyer har med risikabel last. Derfor ønsker Norge en tettere overvåking av sine områder.

– Det er et uttalt mål å ha kontroll på skipstrafikken i norske interesseområder. Det bidrar denne Vardø-antennen til å opprettholde, sier prosjektleder Ivar S. Spydevold i Statsat.

På plass i april

Grunnarbeidet med den nye stasjonen er allerede i gang, og målet er å ta den i bruk fra april neste år.

– Vi er veldig glad for at vi har fått nedlastningsstasjonen og vi er veldig glade for programmet Norge. Det vil gi oss en enda bedre nasjonal hav-overvåking, sier Ståle Sveinungsen.

Satellittovervåkingen av skipstrafikken i nordområdene skal bli bedre. Det skal en ny nedlastingsstasjon i Vardø sørge for. Det blir den første av sitt slag i fastlands-Norge.