NRK Meny
Normal

NVE: – Nå er det svært skumle forhold

Snøskredfaren i Troms justeres opp til faregrad 4 fra onsdag av. NVE advarer om svært ustabilt snødekke i fjellet og oppfordrer folk til å være forsiktig.

Fjernutløste skred

Skredekspert Kjetil Brattlien viser med dette bildet hvordan forholdene i fjellet er for tiden. Han fjernutløste et skred som resulterte i en bruddkant på fire meter.

Foto: Kjetil Brattlien

– Det er allerede et svært ustabilt snødekket i fjellet nå. Mer nedbør og vinddreining i dagene fremover gjør forholdene mer utfordrende. Det blir en tilspisset situasjon, sier snøskredvarsler i NVE, Markus Landrø.

Fra onsdag justeres snøskredfaren opp til faregrad 4 i områdene Kåfjord, Lyngen, Tromsø og Balsfjord. Faregrad 4 betyr at snøskredfaren er stor.

– Skredutløsning er sannsynlig også ved liten tilleggsbelastning. Mange utsatte steder er i fare, forteller Landrø til NRK.

Obs-varsel om snøskredfare

Det har den siste tiden gått mange ras i Troms. Søndag ettermiddag ble en mann i slutten av 20-årene tatt av snøskred og senere funnet omkommet søndag ettermiddag.

Mandag ble tre finske skiturister tatt av et snøskred i Kvalvikfjellet i Lyngen. En 35-åring ble begravet, men ble reddet av to andre i følget.

Tirsdag gikk det et stort skred i Kåfjord hvor to personer først ble meldt savnet, men kort tid etter var alle personer gjort rede for.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel mot onsdag kveld på grunn av stor snøskredfare i Nord-Troms. Det ventes stor snøskredfare på grunn av ny snø på et allerede ustabilt snødekke.

– Forblir skummelt i dagene fremover

Hovedredningssentralen Nord-Norge har en klar oppfordring til folk som ferdes i fjellet for tiden.

– Nytt skred i Troms tirsdag ettermiddag, heldigvis ingen skader. Sjekk skredvarslene og vis respekt for forholdene, oppfordrer HRS Nord-Norge.

Torsdag blir snøskredfaren justert opp til faregrad 4 i ytterligere områder. Alta, Kåfjord, Lyngen, Tromsø, Balsfjord, Senja, Bardu, Harstad og Narvik får alle stor snøskredfare.