Hopp til innhold

NATO-politikerne får se hva klimaendringene betyr i praksis

Klimaendringene har ført NATO-politikere til Svalbard. Klima- og miljøminister orienterer de rundt 100 utsendingene i dag.

Breer smelter på Svalbard

BREER SMELTER: Mange breer trekker seg tilbake og minker på grunn av klimaendringene. Bildet er fra arkivet og har ikke sammenheng med NATO-møtet.

Foto: Picasa, Haabeth, Nina / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen under den muntlige spørretimen i Stortinget

ORIENTERER Nato: Helgesen skal snakke om disse klimaendringene i Arktis, og mulige sikkerhetskonsekvenser av det.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Klimaendringene gir nye muligheter og nye utfordringer i Arktis. Det er utgangspunktet for NATOS parlamentarikerforsamling som i dag møtes i Longyearbyen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen kom til Svalbard søndag. Han har fått oppdateringer på klimaforskningen som skjer i Ny Ålesund, og – som han sier – sett klimaendringene på nært hold.

– Det er også det Nato-parlamentarikerne får oppleve når de er her i dag, sa Helgesen, da han tidligere i dag møtte NRK i Longyearbyen.

Laster Twitter-innhold

Utfordringer og muligheter

Helgesen skal snakke om disse klimaendringene i Arktis, og mulige sikkerhetskonsekvenser av det:

– Vi vet at klimaendringene fører til mer ekstremvær, og mer tørke noen steder. Mer flom og avlingssvikt. Dette er ting som kan bidra til konflikt, ikke minst i svake stater. Det kan bidra til fremtidige flyktnings- og migrasjonsstrømmer. Derfor er klimaendringer også et globalt sikkerhetsspørsmål.

– Hva slags muligheter gir klimaendringene, med tanke på mildere av og mindre is, til å drive virksomhet her?

– Det er helt klart at det åpner nye muligheter for næringsvirksomhet. Vi ser en veldig vekst i turisme og reiseliv på Svalbard. Men alt dette må skje innenfor bærekraftige rammer. Folk kommer hit for å oppleve uberørt og fantastisk natur. Den må vi bevare.

Kritikk fra Russland

Møtet har på forhånd blitt kritisert av Russland for å være i strid med Svalbardtraktaten – noe Helgesen sier ikke blir et tema under møtet:

– Og jeg tror det er en god anledning å demonstrere at Arktis er et sted for fredelig sameksistens og samarbeid. Og også å vise en internasjonal forsamling hva klimaendringene betyr i praksis, for klimaendringene skjer allerede i Arktis og de skjer raskere her enn andre steder i verden, sier Helgesen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark