NRK Meny
Normal

Nå er traileren til "Den 12. mann" her!

Jan Baalsruds flukt regnes som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig. Filmen er delvis spilt inn i Tromsø.

Thomas Gullestad og Harald Zwart under innspilling av Den 12. mann

Thomas Gullestad spiller rollen som Jan Baalsrud. Her med regissør Harald Zwart, under innspilling av Den 12. mann.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Historien om Jan Baalsrud ble først skildret i 1957, i spillefilmen som fikk den norske oversettelsen «Ni liv». Nå har den kjente norske filmregissøren Harald Zwart regissert en ny film. Premieren er satt til 25. desember i år.

Det er den kjente norske filmregissøren Harald Zwart som har regissert filmen, som handler om Baalsruds flukt fra nazistene i 1943. Den to måneder lange flukten har gjort Baalsrud til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Zwart ønsker å gi et innblikk i hvordan en generasjon som snart er borte forholdt seg til krig, og forteller at resultatet er noe han anser som en svært personlig film.

Harald Zwart i indre Troms på befaring for Baalsrud-film

Regissør Harald Zwart har laget film om Jan Baalsruds legendariske flukt fra Gestapo.

Foto: Arild Moe / NRK

– For meg er historien om Jan en nasjonalskatt jeg har hatt med meg hele livet, sier Zwart.

Spilt inn i Troms

Flere scener i filmen er spilt inn i Troms. Blant annet vil vi se scener fra Lyngen, Sommarøya, Balsfjord samt rundt og på FilmCamp i Måselv. Dette er steder den faktiske flukten til Baalsrud fant sted - en flukt som startet i Ribbenesøy, over Lyngen og inn i Sverige.

I filmen møter vi blant annet Thomas Gullestad (f. 1980) i rollen som Jan Baalsrud, samt Jonathan Rhys Meyers som gestaposjefen Kurt Stage.