Mistenker streikebryteri i drivstoffstreiken

Det foregår streikebryteri på Langnes lufthavn i Tromsø, mener Parat og Norsk Transportarbeiderforbund. Nå varsler de blokade av flytankingen på flyplassen.

Demonstrasjon i Risavika

Flytanking AS har foretatt tanking av flyene på Langnes lufthavn Tromsø hele uken. Det er streikebryteri, mener fagforbundene. Her demonstrerer Norsk Transportarbeiderforbund i Risavika i Stavanger i 2013.

Foto: Tommy Ellingsen / NTB Scanpix

– Dette er en lovlig streik, og da må vi forholde oss til spillereglene. Men hvis den ene parten bryter de, må vi sette i gang mottiltak, sier forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars M. Johnsen.

Fagforbundet har sammen med Parat sendt et brev til Norsk industri på bakgrunn av praksisen i Tromsø.

Der har en driftsleder i Flytanking, en bedrift som har alle ansatte ut i streik, jobbet mellom klokken 05:00 og 14:00 hele uken. Tirsdag varslet daglig leder Tomas Jacobsson først at de ikke hadde ansatte å sette inn i helgen, og at det kom til å gå ut over blant annet charterflyene.

Torsdag meldte NRK at Flytanking, som er organisert i Parat, likevel henter inn to mannskap som kan ta unna den verste trafikken i helgen.

– Vi ser på dette som streikebryteri, at de i lengre tid nå har satt inn andre folk til å utføre de streikendes arbeid, sier Johnsen.

Thomas Lilloe (t.h.) og Lars Johnsen

Leder for forhandlingene i Parat er Thomas Lilloe (til høyre). Lars Johnsen leder forhandlingene på vegne av LO og Norsk Transportarbeiderforbund.

Foto: Trygve Bergsland

Varsler blokade

Hvis Norsk Industri ikke går ut og setter en stopper for denne praksisen, ser fagforbundene seg nødt til å sette i gang tiltak, sier Johnsen.

– Da bruker vi de midlene som er lovlig for å hindre streikebrytere i å komme på arbeid. Rett og slett blokkere dem.

Norsk Transportarbeiderforbund og Parat har ikke fått tilbakemelding på henvendelsen.

– Vi kommer til å foreta en ny henvendelse på bakgrunn av det som skjer nå i Tromsø, og så må vi sjekke om de har tilsvarende praksis på andre flyplasser, sier forbundslederen.

Avviser anklagene

Norsk Industri sier til NRK at de i løpet av dagen vil svare på henvendelsen til fagforbundene. De ønsker ikke å kommentere påstandene ytterligere.

Flytanking AS ved Tomas Jacobsson tilbakeviser anklagene om streikebryteri. Han sier til NRK at det er snakk om en uorganisert ansatt som har vært på ferie, og som nå kommer tilbake på jobb i henhold til vaktplan.

– Jeg mener det er direkte usannheter som NTF og Parat påstår her. Vi har ikke brutt noen regler nå i forbindelse med streiken, sier Jacobsson.

Høyere minstelønn

Det ble natt til lørdag brudd i konflikten mellom fagforeningene og Norsk Industri. Etter to opptrappinger, er ansatte i flere store byer i streik. Allerede søndag er det varslet en ny opptrapping hvis ikke Norsk Industri kommer til forhandlingsbordet.

Bakgrunnen for streiken er at de ønsker å løfte minstesatsene i bransjen. Meklingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land.