Nå kan det bli full stopp for sydenflyene

Streiken som trolig trappes opp onsdag, vil ramme de planlagte sydenferiene fra Tromsø sterkt.

Kø på Tromsø lufthavn, Langnes

Dette kan bli realiteten til helga, om streiken opptrappes mellom Parat, Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Industri.

Foto: Petter Strøm / NRK

Til nå har driftslederen i Flytanking AS klart å betjene tankingen av drivstoff på Tromsø Lufthavn Langnes, men onsdag trappes streiken mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri opp.

Det vil forverre situasjonen, sier daglig leder i Flytanking AS, Tomas Jacobsson.

– Vi kan kun opprettholde en begrenset beredskap med driftsleder på plass. Mot helgen har vi chartertrafikk som trykker på, så dette kan bli en kritisk situasjon vil jeg si, sier Jacobsson.

– Med store forsinkelser og også problem for enkelte maskiner om å få fuel, rett og slett.

– Hvilken råd har du for dem som skal ut å reise?

– Det eneste rådet er å holde kontakt med flyselskapene, og å følge med på nettsider, der får de informasjon fortløpende, sier Jacobsson.

Påvirker luftambulansen

NRK fortalte i går at den pågående streiken kun gjør det mulig å tanke flyene mellom klokken 05.00 og 14.00 på formiddagen. Det foregår uten store problemer for ruteflyene, som kan ha med seg reservefuel når de ankommer byen.

For Luftambulansetjenesten betyr det at de må tanke på andre flyplasser i nærområdet, og daglig leder fortalte tirsdag at de hadde kontroll over situasjonen.

– Foreløpig er det til å leve med, men vi vet ikke når det vil få konsekvenser, sa Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten.

I opptrappingen blir også ansatte på Trondheim lufthavn Værnes og Bodø lufthavn i streik. Da har ikke flyene like stor mulighet for å tanke andre steder i «nærområdet».

Streiket siden lørdag

Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri natt til lørdag.

Meklingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land.

I første omgang ble selskaper som fyller drivstoff på fly og helikopter rammet.

Parat har tatt ut 21 medlemmer i Flytanking AS i streik som jobber i Gardermoen Fuelling Services, Flytanking og Sisterne Drift.

Norsk Transportarbeiderforbund har tatt ut seks medlemmer i Smart Fuels avdelinger på Skjelnan i Tromsø og Lillesund i Haugesund, og medlemmene i Flytanking i Stavanger og Bergen.