Hopp til innhold

Opptrapping i drivstoffstreiken: – Tromsø er kritisk som det er

Onsdag ble drivstoffstreiken trappet opp, og til helgen er det ingen som betjener tanking av flyene i Tromsø.

tromsø lufthavn

Det kan bli full stopp i charterflyene til helgen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Onsdag morgen ble også ansatte ved Bodø lufthavn og Værnes utenfor Trondheim tatt ut i streik. Fra før er blant annet alle ved Flytanking AS i Tromsø i streik, og tanking av fly betjenes kun av driftslederen på formiddagen.

– Opptrappingen gjør at det tilstrammes også andre steder i nærområdet. Tromsø er kritisk som det er, sier daglig leder Tomas Jacobsson.

Når driftslederen går av vakt på fredag, er det ingen som kan betjene tankingen av flyene før over helgen.

– Han kan ikke jobbe døgnet rundt heller. Han fyller opp de maskinene som står inne når han er på vakt, men problemet er de som ikke er på plass i dette tidsrommet.

Det kan bety både forsinkelser og kanselleringer, men per i dag tørr ikke Jacobsson å spå.

– Nødetater må fylle andre steder.

Sydenferier i fare

Med opptrappingen vil de nærmeste alternativene i Bodø og på Værnes også være tatt ut i streik, og muligheten for å tanke andre steder er begrenset til Alta og Stokmarknes.

NRK skrev tirsdag at mange sydenturer fra Tromsø da vil bli rammet.

Mot helgen kommer chartertrafikken, og Jacobsson omtaler det som en kritisk situasjon.

– Det er ikke bare å rute om charterflyene, og de skal fylles ganske mye. I tillegg kan ikke disse flyene fylles med returdrivstoff, sier han.

Forventer ikke problemer

Avinors kommunikasjonssjef, Kristian Løksa, sier til NTB at til tross for opptrappingene forventer de ikke at det nye uttaket vil påvirke flytrafikken.

Med redusert kapasitet på enkelte flyplasser har flere flyselskaper måtte legge opp rutene sine slik at de får fylt drivstoff ved andre lufthavner.

Rammer flere virksomheter

Det var natt til lørdag at meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri brøt sammen. Tirsdag varslet Norsk Transportarbeiderforbund og Parat at det fra førstkommende søndag blir en ytterligere opptrapping.

Fra søndag vil forbundet ha nærmere 50 prosent av sine medlemmer ute i streik, og det rammer nå også bedrifter som leverer til andre deler av markedet enn flysektoren.

Det er ansatte i depotene til Bunker Oil i Ålesund, Sisterne i Oslo og Skålevik i Ålesund som tar på seg streikevestene søndag.

– Sisterne i Oslo leverer flybensin til Gardermoen, men også til veitransport og vanlig bensin. Depotene i Ålesund og Skånevik leverer bunkers til skipsfarten. Dermed utvider vi streiken til å omfatte andre sektorer og bedrifter, sier forbundsleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

Han er svært skuffet over at arbeidsgiverne ikke ville gå med på heving av minstelønnssatsene, slik de har gjort i andre meklinger, og understreker at forbundet ikke vil gi seg på minimumskravet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark